Frågor och svar om träning

13 Nov 2011, 17:00 239
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 16 vårar. Min kondition är verkligen dålig, kan knappt springa 200 meter utan att bli andfådd eller få hål. Jag frågade min gympa lärare om hjälp men då sa hon bara spring i en halvtimme tre gånger i veckan. Det är nämligen så att jag kan inte springa, ser bara fånigt ut. Jag undrar om det finns andra lika bra sätt att förbättra sin kondition utan att behöva springa. Sen undrar jag om det finns några enkla styrkeövningar man kan göra hemma. Bor i en liten by, ca 20 km till närmaste gym. Jag åker dessutom mycket buss, får pendla till skolan varje dag, kommer hem som tidigast halv fem om ingen lektion blir inställd. Jag erkänner att jag äter ganska dåligt, kanske en riktig måltid om dagen :S
tacksam för svar :D

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Först och främst, jättekul att du är intresserad av att börja träna! Jag hoppas att följande svar ska ge dig ytterligare lite motivation!

Att löpning är ett jättebra sätt att träna upp konditionen på går inte att komma ifrån. Men, det är långt ifrån det enda sättet att träna kondition på. Lite förvånande att din gympalärare därför inte gav dig fler alternativ, då inte alla kan eller vill löpträna av olika anledningar. Det är däremot svårt att säga vilken träningsform som är bäst eller mest effektiv. Jag skulle istället vilja säga att den bästa träningsformen är den som du tycker är rolig och gör till en regelbunden vana. Grunden till en bättre kondition ligger ju i att få upp pulsen och att bli svettig, så all träning och vardagsmotion som gör att det uppnås är av nytta.

Alternativa sätt att konditionsträna på kan exempelvis inkludera att hoppa hopprep, köra step up (pall, tröskel etc.), gå/springa i trappor och uppförsbackar, raska promenader (med stavar?), cykel/spinning, skidor, simning etc. Kanske en blandning? Allt beror såklart på årstid och vad du tycker om och har tillgång till. Du skrev ju exempelvis att du bor en bit utanför staden, men kanske finns det organiserad gympa, fotboll eller innebandy på motionsnivå i närheten? Kanske bor du nära skogen? Där finns ju i så fall kuperad terräng värd att utnyttja. Annars finns ju exempelvis Zumba och andra träningsprogram på DVD. Jag nämnde tidigare också vardagsmotionen, en ”motionsform” som du kan tänka på att utnyttja. Det vill säga, ta trappan istället för hissen, hoppa av bussen en hållplats tidigare och gå sista biten, gå/cykla korta sträckor … ja du förstår.

När det gäller styrkeövningar finns det faktiskt ett helt gäng som du kan göra hemma. Det känns onödigt att nämna alla här, men vanliga och bra övningar som armhävningar, rygglyft, situps och knäböj är ju exempel på lätta övningar att göra hemma. Det finns emellertid långt många fler övningar – för hela kroppen. En jättebra sida, som du kan besöka för fler tips är http://www.styrkeprogrammet.se/. Där finns en mängd träningsprogram och övningar med tillhörande videoinstruktioner som är värda att kolla in. Ett annat tips är att inhandla ett gummiband på exempelvis Apoteket. Det kostar cirka 100 kronor och är ett riktigt bra hjälpmedel för enkel styrketräning. Det brukar också medfölja ett enkelt och grundligt träningsprogram med dessa. http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx​?Varuid=113614&visa=alla

Men du bör äta mer än ett riktigt mål mat om dagen … men det är du medveten om :-)

Lycka till!

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar