Frågor och svar om Ätstörningar

24 Nov 2011, 17:00 322
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 17 år, jag har haft ätstörningar i ca 5-6 år. Det började när jag var 11-12 år, då tog jag två portioner i skolan. Sen tänkte jag "nej nu ska jag börja att äta mindre, minska till en portion! Sen har sjukdomen kommit sucesivt. Jag väger xx kg till mina 167 cm. Mesta av min tid tänker jag på mat, vad ska jag äta, hur mycket ska jag äta, och vad blir det för mat? Jag dansar en gång i vecka, sen tränar jag inte mer för jag orkar inte. För att ha anorexia måste man träna flera gånger i veckan då? Jag är inte säker på om jag har anorexia eller ätstöningar UNS?

Jag har yrsel,sömnstörningar, är trötthet, svårt att koncentrera mig i skolan, jag fryser, får lätt blåmärken, persiko fjun (lanugobehåring), har torr hud, tappar håret, sköra naglar (dom delar sig), kalla händer och fötter. Men jag har inte förlorat min mens. Är tacksam för svar, Kram!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Jag kan inte ge dig en diagnos eftersom jag inte är läkare men anorexi handlar om fler saker än om endast träning, mesta dels dina tankar och på vilket sätt ätstörningen samverkar med dig men för att få en helhetsbedömning och där med en diagnos behöver du träffa en läkare.

En sak jag vill att du och alla som läser detta svar är att UNS är också väldigt allvarligt. Många tror ofta att man inte kommer få hjälp om man inte har just anorexi och hetsar till att nå en extrem undervikt för de tror att det är det enda sättet för att få hjälp. Så är det inte.

Tillbaka till dig. Har du inte redan sökt hjälp så ska du absolut göra det och oroa dig inte över diagnoser, du kommer få hjälp om du berättar precis som det är. På http://www.abkontakt.se kan du läsa mer och det finns länkar till alla värdenheter i landet.

Du är värd att få må bra med dig själv och kroppen!

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar