Frågor och svar om Ätstörningar

24 Nov 2011, 17:00 222
Annat, 0 år
Question


Hej!
För drygt 2 år sen fick jag diagnosen ätstörning och blev behandlad inne på SCÄ (Stockholms Center för Ätstörningar). Jag sov där i 2 veckor i streck förra sommaren men fick åka hem på dagarna till och från.

Det blev lite bättre, de tog massa provet på mig och allting var bra. Efter att jag bott där i 2 veckor fick jag fortsätta att gå dit för att kolla att de går åt rätt håll, ungefär 1 gång varannan vecka, och sen så blev det glesare "möten" med dom. Tillslut så tyckte dom att jag lät bra och verkade frisk för att jag smakade på glassen när vi hade gäster, eller åt ost på mackan fastän om jag aldrig tyckt om ost.
Så dom skrev ut mig därifrån och ansåg mig som hyfsat frisk och att jag med hjälp av mamma och pappa kunde klara resten själv.
Istället hade jag lite mer koll med skolsyster då och då för att se om jag följer kurvan.

Mamma och pappa ville väga mig hemma för att ha lite koll själv, men de ville inte jag eftersom att jag gjorde sådant i skolan, tänkte jag. Så mamma och pappa släppte kontrollen ännu mer, jag fick börja lägga upp mat på min tallrik själv och dom fick godkänna, ja la oftast upp jättelite från början så att dom sa "lite till" så tog jag jättelite till så att de ändå skulle vara mindre än om dom skulle lagt upp maten.

Det här var kanske ett tag sen, men nu har mamma och pappa släppt kontrollen i stort sett helt och hållet. Dom började gå på en LCHF diet som påverkade mig och fick mig att bli "rädd" för kolhydrater. Jag gick ner i vikt igen och skolsyster kontaktade mina föräldrar och då slutade dom med dieten. Men jag har ÄN som en slags rädsla för kolhydrater, äter det ytterst sällan. Mamma och pappa vet inte speciellt mycket om det vad jag vet, dom tror jag är frisk och bra.

Men jag är jätte missnöjd, jag går i 9onde klass, då man är ute efter killar och uppmärksamhet. Men jag är endast 152cm lång (vet inte min vikt dock) och har inga bröst, inte fått mens och inte heller någon snygg kroppsform. Många av mina kompisar skaffar gymkort osv för att träna och få snygg kropp till beach2012, men jag känner att det är ingen idé för mig för jag har inte utvecklats klart än och har inga bröst eller något sånt.

Pga inga höfter så ser jag på ett sett knubbig ut tycker jag för att låren fortfarande är så tätt intill varann (jag vet att det är normalt att de går ihop på vissa) men jag menar så att mina kompisar som har höfter och lite mer kött på benen har t.om. snyggare ben än vad jag har för deras ben är en aning längre ifrån varann och det ser inte så ihop tryckt ut.

Även så är magen lite putig och runt framtill medan mina kompisar magar är i stort sett platta.

Frågor:

1. Kan det också bero på höfterna? Att magen dras mer ut åt sidorna med höfterna så att man ser på ett sett plattare ut?

Dessutom så har jag som en utbuktning precis nedanför brösten, många säger att det är muskler som kan synas, det är inte revbenen som syns (som på vissa kan va snyggt) det är mer som en stor runt utbuktning som putar ut och de hindrar mig från att ha vissa kläder för de ser ut som man har dubbelbröst kan man säga. Och jag har aldrig tajta kläder för att utbuktningen syns och jag har inga bröst.

Jag tycker också att när jag sitter i en viss ställning, lite ihop sjunken så får jag jättelätt dubbelhaka.
Mina armar är också väldigt kraftiga tycker jag, även det kanske är för att jag inte växt så mycket.

2. När armarna växer och blir längre, dras armen ut då och blir smalare?

3. Det jag vill få fram med det här är dessutom om HUR jag bör äta för att växa och bli längre UTAN att mina ben blir större eller mina armar eller min mage?
...MEN så att brösten börjar växa och blir större, få igång mensen osv.

Pga mina ben så hatar jag att använda jeans, för jag passar inte alls i det, det är så fult. Det ser så mycket mer bekvämt ut på alla andra. På mig sitter jeansen tajt vid låren och så, men uppe vid höften så är det jättestort så jag måste gå och dra upp dom hela tiden, så gör inte mina kompisar eller andra jag ser med jeans.

Förresten kanske jag borde säga att jag pratat med en läkare som är bra på tillväxt och hon sa att hon inte tycker att jag ser speciellt smal eller undernärd ut.

4. Jag undrar bara hur jag ska komma igång med mensen, brösten, höfterna och längden utan att bli tjock/mullig?

Kanske bör säga att på senaste tiden då jag slutade med kolhydrater så har jag börjat småäta väldigt mycket. Vispa grädde och stå och äta med bara sked, skiva ost som jag ALDRIG tyckt om, och stå och äta det. Och när vi t.ex. lagar köttfärssås så kan jag ta hur mycket köttfärssås som helst, går och plockar från stekpannan hela kvällen tills det e slut.

5. Kallas det hetsäta? För det känns som jag aldrig heller känner någon mättnadskänsla, det var riktigt länge sen jag jag kände det.

Nu känner jag mest illamående när jag ätit mycket t.ex. köttfärs. (Den mängd kolhydrater jag äter är YTTERST lite och oftast i skolan. Eller om jag steker bacon till lunch tar jag ingen pasta till, eller gör jag köttbullar har jag dom på en macka istället, t.ex.)

Och..
Jag gillar en kille just nu som gillar mig med och jag vill börja träffa han och jag vill känna mig självsäker när jag är med honom, jag vill känna mig nöjd och kunna umgås med honom utan att jag ska tänka på hur missnöjd jag är. Jag vill verkligen komma igång med min pubertet utveckling.

Snälla hjälp mig.. Tacksam för svar på alla 5 frågorna. //xxxx, 15

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina tjejen!

Ska försöka besvara dina frågor så gott det går i ett och samma svar eftersom alla hör ihop enligt mig.

När det gäller kroppen så måste du bygga upp en mycket större självkänsla än du har nu. Jag ser på flera ställen i texten att du är taskig emot dig själv. Granskar och kritiserar. Du behöver sluta med det här och jag tycker att du ska ta hjälp. Som du säger mellan raderna så känns inte det här med maten helt bra och känslan av att SCÄ släppte dig för tidigt.
Du ska absolut inte gå in på någon diet eller liknande för att kicka igång din utveckling, vad du behöver göra är att bygga ihop dig själv så kommer utvecklingen när din kropp är redo för det. Ibland kan det tom vara så att puberteten dröjer för att man håller på och mixtrar med kroppen.
För att Du ska kunna må bra med dig, med kroppen och med dina relationer med killar så behöver Du bygga en mycket större självkänsla.

Jag tycker att snarast ska kontakt med en terapeut. Gärna på tex Bup eller skolkurator eller hos ungdomsmottagningen.
Det är extra viktigt att du gör det här nu eftersom du känner att gamla ätstörningstankar ligger där och ruvar och att det förekommer hetsätningar ibland. Du är redan ute på hal is och behöver få den här hjälpen snart så att inte saker förvärras ytterliggare och det slutar med att du behöver bli inlagd igen.

Du är värd att få må bra med dig så att du kan njuta av livet och alla härliga relationer.

All värme och lycka till på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar