Frågor och svar om mobbning

27 Nov 2011, 20:00 121
Tjej, 16 år
Question


Hej. Jag har en blogg där jag skriver om mitt liv och lägger upp bilder på mig själv. På senaste tiden har jag fått en massa elaka kommentarer. De skriver att jag är ful och misslyckad. Jag vet inte vilka det är som skriver för de är anonyma. I skolan har jag många kompisar och känner mig inte utfryst på något sätt men det känns så konstigt att någon där ute vill göra mig så här illa. Jag vill inte sluta blogga men det känns som att jag bara mår sämre och sämre av det, jag orkar snart inte längre fortsätta. Jag försöker att inte bry mig men jag tar ändå åt mig och mitt självförtroende har blivit sämre. Jag förstår inte varför någon skriver sådant, vad kan jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag känner igen det du blir utsatt för! På en egen blogg är det lite svårare att göra så mycket åt det, mer än att inte godkänna de kommentarer som kommer in till dig som är rena kränkningar. Men det man kan göra är ju att skapa lösenord på bloggen, så att bara dom som vet den kan läsa din blogg, det är ju ett sätt. Ett annat alternativ som tyvärr är ganska tråkigt men man kan ju välja att inte ha någon kommentarsfällt heller. Problemet med internetmobbning är ju just anonymiteten, där man inte vet vem det är som skriver, man kan ju spåra via ip adressen, men det är även tidskrävande. Hade det varit en offentlig hemsida så hade man ju kunnat anmäla till dom som sköter sajten som tex denna sajt, men på bloggen så är ju du den personen. Man kan ju även polisanmäla kränkningarna som sker. Om du vågar kan du ju även skriva en kommentar tillbaka till personen och försvara dig, det kan i en del fall hjälpa. Jag vet att det är svårt att inte ta åt sig, för det gör man. Men dessa personer som skriver har själva problem och är väldigt omogna och de vet dessutom inte att det dom gör är faktiskt olagligt. Det kan vara både förtal, sexuella trakasserier eller liknade. (förtal är om de skriver saker som inte är sant, tex att du skulle vara homosexuell, utan att dom har grund/fakta för att säga så).

Men stå upp för dig och låt inte dom där personer knäcka dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar