Frågor och svar om mobbning

27 Nov 2011, 20:00 135
Tjej, 17 år
Question


Hejsan. Jag har ett stort problem. För några veckor sen var jag på fest och blev full och hånglade med en kille. Efter festen fick jag reda på att det fanns en facebookgrupp om mig som sa att jag var en hora och det låg en massa bilder där på mig. Nån har också lagt upp bilderna på porrigt och massa andra sajter, får man göra så? Jag mår jättedåligt över det och vet inte hur jag ska få bort allt. Det känns som jag inte har några vänner längre...

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag fick inte fram någon mailadress på dej, vill gärna prata mer med dig för att förklara mer personligt och eventuellt hjälpa dig att ta bort dessa grupper.

Men såhär är det med internetmobbning. Det som händer på tex Facebook har personalen som har hand om sajten ansvar för. Det betyder att du i första hand ska vända dig till dom, det vill säga anmäla gruppen, det finns olika kategorier som man kan skriva till orsaken varför man anmäler. Du kan skriva in "Personligt påhopp" som orsak. Då granskar dom gruppen och tar bort den. Den gruppen går inom lagen om förtal som alltså är olagliga handlingar att påstå att du skulle vara hora utan några som helst grunder eller fakta. Dina äkta/riktiga vänner ska hjälpa dig att få bort dessa grupper och dom ska även ge dig stöd/skydd om någon ger sig på dig mer irl.

Det finns många brister hos just Facebook, där varje grupp borde personligen granskas om den är okej att bli offentlig eller om den strider mot lagar. Men jag tycker du ska ta hjälp av vuxna i din närhet, om det är elever på din egen skola som skapat gruppen har även skolan ett ansvar i det hela, även dina och deras föräldrar. Jag tycker även du ska anmäla dessa saker till polisen. Du ska även tänka på att det är dom som har problem som skapar dessa grupper, det är både omoraliskt och omoget av dom.

Men som sagt, jag vill gärna få personlig kontakt med dig! Du kan maila mig på [email protected]

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar