Frågor och svar om depression

27 Nov 2011, 21:00 118
Annat, 0 år
Question


Hej.

Jag vet inte vad jag ska göra. Jag mår så jävla dåligt. Jag drabbas av små panikattacker hela tiden, och ångesten är min dagliga följeslagare. Jag har tidigare lidit av depression i cirka 4 år, men jag lyckades för cirka ett år sen bli av med den. Fram tills för några veckor sen, så har jag mått mycket bättre. Jag har kunnat leva ett "normalt" liv. Men nu känns det som om allt det dåliga är på väg tillbaka. Dock känns paniken större och "farligare", och ångesten känns så mycket tyngre. Jag känner att jag verkligen inte orkar mer. Jag vill kunna leva normalt, men det känns helt omöjligt.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Vid en depression kan ju humöret ibland bli bättre och i längre perioder så är det riktigt mörkt. Det är lite svårt med så lite fakta och information om dig kunna avgöra om depressionen är tillbaka, om den aldrig försvann under den korta perioden eller om det bara är en "normal" svacka som vi alla i livet får då och då, för livet är ju faktiskt inte en dans på rosor. Mitt råd till dig är att söka upp skolsköterskan eller skolkuratorn på din skola och be dom göra en undersökning och även så du får samtals hjälp. Jag tycker även du kanske borde tänka på om du ska testa på någon form av antidepressiva medicin som gör att du inte får de där mörkaste svackorna, utan håller dig på en någorlunda jämn nivå.

Om du tänker efter, finns det något i din tillvara som kan ha avgjort att du blev sämre igen? Hur går skolarbetet och hur har du det med vänner och liknade? Det flesta gångerna som man får dessa svackor är någon händelse som orsakat det hela, tex att man bråkat och brutit kontakten med en vän eller liknade. Men med såhär lite information om din bakgrund så kan jag inte ge så mycket mer tips/råd till dig. Försök få stöd ifrån dina vänner eller din familj kan göra mycket också och våga prata om ditt månde och lägg inte skulden på dig själv. Det är inte ditt eget fel till att det blivit såhär. Du är 17 år och har hela livet framför tid till att få ett lyckligt och bra liv. Tänk på en sak till, jämför dig aldrig med andra i din omgivning om vad dom har. Alla är olika, därför är det viktigt att inte göra det "hon/han har det så mycket bättre än mig".

När du får denna panik och ångest attacker finns det flera sätt till att dämpa dom, en del lyssnar på hög musik, andra tar långa promenader, en del skriver texter/dikter, andra ringer en vän och pratar ut, har du aggression så kan du skaffa en boxningspåse och slå på den eller en kudde.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar