Frågor och svar om självförtroende

28 Nov 2011, 12:00 127
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jga är en tjej på 15 år. Jag har alltid varit den där tjejen som aldrig stått ut från mängden, jag har aldrig vågat. Men egentligen har jag velat en väldigt, väldigt lång tid byta till en mörkare stil som emo/scene. Den stilen tvärt emot allt jag varit tidigare.
Jag vet inte vad ja ska göra, jag vet inte om jag vågar. Vet inte vad de få kompisar jag har kommer tycka.
Dessutom har jag social fobi och det gör att jag känner mig konstant iakttagen och dömd av andra ocv.
Jag vet att jag skulle må bättre om jag bara vågade göra det jag själv vill, men det är så mycket svårare än att bara göra det. Och så är det otroligt mycket ångestfyllda tankar i samband med det här, om vad folk kommer tka bla. eftersom att jag redan har väldigt svårt med sånt.
Vissa har redan kritiserat ens idén om det.
Så vad ska jag göra egentligen..?

Tack på förhand!<3

Svar

Hej!
Det är absolut inget fel med att vara den som inte sticker ut, men det är heller inte fel att våga sticka ut. Det måste man ju känna av själv om man vill eller inte. Förändringen behöver inte hända på en dag, ta en bit taget. Om du känner att du kommer må bättre av att våga byta stil och sticka ut så är det du ska göra. Förstår att det känns som ett stort steg, börjar lite försiktigt med t.ex. att färga håret. Socialfobi är absolut inget ovanligt. Det man kan göra för att det ska bli bättre är att försöka att inte tänka för mycket på det, och stå upp för dig själv. Att öva på de sittuationer som känns jobbiga är också ett bra sätt. Det viktigaste är att du mår bra inte vad andra tycker. Är du säker på dig själv kommer du utstråla en positivitet kring din person.

Hoppas allt går bra!

Kim&Natalie

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar