Frågor och svar om jobb

30 Nov 2011, 10:00 261
Tjej, 17 år
Question


hey jag är 17år tjej och jag MÅSTE hitta nåt jobb. Det är jätte viktig just nu till mig... Men jag går i gymnasium självklart, så det är omöjligt att hitta jobb här märkte jag... Kan ni hjälpa ?!

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Det är jättesvårt att få jobb i dagens Sverige. Det finns ingen garanti att man hittar ett jobb inom en kort tid. Det enda man kan göra är att söka dom jobb som finns och även gå runt till företag och affärer i ditt område och fråga om det finns något litet jobb. Dock förstår jag inte varför du stressar när du är 17 år och fortfarande pluggar på gymnasiet, jag hade själv aldrig något jobb då. Just nu är jag själv arbetslös och har sökt jobb i 3 månader och sökt drygt 90 jobb under den tiden. Det enda man kan göra är att fortsätta kämpa. Men jag tycker du just nu mest ska fokusera på dina gymnasiebetyg! Till sommaren brukar det också finnas fler jobb att söka.

Du ska ju ha en bra grund för din ansökan, det vill säga, du ska skriva ett personligt brev vem du är, dina mål, vad du kan erbjuda dom, sen bör du även ha referenser som kan styrka hur du är som person. Du ska även skriva med om du haft något sommarjobb eller annat förtroende uppdrag, kanske du haft hand om någon förening eller klubb. Många får jobb genom att man känner någon som jobbar på något som behöver arbetare. Det sägs också att vi är på rätt sida av arbetslösheten, det vill säga att det kommer finnas fler jobb framöver. Men som ung idag är det riktigt svårt, då företagen kräver flera års erfarenhet eller någon högre utbildning än gymnasiet. En del jobb kräver också att man fyllt 18 år, det är bland annat inom kassa.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar