Frågor och svar om framtidsoro

8 Dec 2011, 10:00 172
Annat, 0 år
Question


Hej.
Jag har alltid haft en orolig känsla när jag inte har haft kontroll över saker och ting. Tex har jag aldrig klarat av att sitta bakom någon på en moppe (vilket var ett problem i 15 års åldern) eftersom jag har känt mig maktlös.
Nu under det senaste året har problemet förvärrats. Jag är livrädd att inte ha kontroll och jag tror jag är paranoid.

Jag är rädd när jag sitter bredvid någon som kör bil, jag är rädd när jag själv kör bil för jag inbillar mig att mötande trafik ska sladda in i mig/det kommer upp vilt som jag kör på och dör. Jag inbillar mig att det ska komma en galning och hugga mig i ryggen när jag är ute och promenerar, är jag i en storstad får jag tankar om självmordsbombare eller idioter som skjuter hej vilt omkring sig, ser jag ett stridsflygplan i luften inbillar jag mig att det ska skjuta ner mig. Listan kan bli lång.

Jag vet inte vad jag ska göra, det känns bara som att det blir värre och värre. Sakerna jag är rädd för blir bara mer orealistiska. Det är inte så att jag flyr undan och inte vågar gå ut ur huset, men tankarna på alla dessa faror finns hela tiden i huvudet och irriterar när jag är ute.

Är det normalt att ha såna tankar? Hur får jag bort dem? Vart ska jag vända mig?

Tacksam för svar.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej tjejen!

Att ständigt gå runt och oroa sig för saker som aldrig kommer att inträffa påverkar ju ens vardag väldigt mycket. Vi kan bli överkörda så fort vi går utanför vårt hus, men tänker man så kan man ju inte leva. Det är inte ens säkert att vara i sitt eget hus då man kan ramla och slå huvudet i osv. Jag tror du måste träna på att uppskatta livet mer, att ta vara på dina vänner mer och verkligen leva här och nu. Just nu ligger du i något slags framtidstankar om vad som kan hända framöver, vilket gör att du missar ditt här och nu. Skriv ned allt positivt som händer, som kan vara väldigt enkla saker "tog en promenad en solig dag med musik i öronen" får det dig att må bra och bli glad så skriv ned det! Eller att du gjort något roligt med din vän.

Det har ju bildats nästan som tvångstankar för dig och det kan man dessutom få KBT terapi för, där man tittar på att förändra sina tankar i olika situationer, för tankarna styr känslorna och beteendet. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen för att få samtalshjälp med detta, det går även hos ditt sjukhus att få denna hjälp. Det finns dessutom nuförtiden KBT behandlingar via datorprogram som man kan köpa/ladda ned.

Vi alla är ju oroliga någon gång inför något vi ska göra eller gör, men de flesta kan ju hantera det utan några större problem. Men ditt fall som sagt påverkar att du varken ser det positiva med att göra saken du är rädd för och du missar därför en hel del då du kanske hellre undviker problemet än genomför det. Dom gånger du genomför någon som du varit rädd för, skriv ned det, för varje positiv sak så blir listan längre på bevis på att det inte alls är så farligt som du tror. Det handlar om att övervinna rädslan över sig själv, att bevisa för dig själv helt enkelt. Jag tycker du ska ta hjälpa av dina vänner också, som kan stötta och stödja dig i de svåra situationerna du tvingas sätta dig in i.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar