Frågor och svar om gynekologisk undersökning

23 Mar 2001, 00:00 237
Annat, 0 år
Question


Hej. Jag är en tjej på 17år som har en fråga. Det är så att jag har ätit p-piller i ca ett år, och orsaken till att jag skaffade dem var att jag skulle minska min mens. Men det är så att jag blev våldtagen för två år sedan, har haft sex en enda gång efter det. Jag var oskuld då jag blev våldtagen, och nu till min fråga. Måste jag göra gyntest? Min barnmorska sa att jag måste göra det om ett halvår. Men om jag inte vill då?! Jag vill verkligen inte, kanske om nåt år eller så, då jag lagt lite av mitt förflutna bakom mig. Snälla svara på min fråga, kram.

Svar

Det känns djupt tragiskt att höra att du har blivit våldtagen. Jag hoppas att du har någon person ex.vis psykolog/ kurator att tala med, då de kan göra stor nytta för dig, människor som hjälper dig att hantera/ bearbeta en sådan traumatisk händelse som du varit med om. Beträffande dina p-piller; vet barnmorskan om att du blivit våldtagen? Annars tycker jag att du ska berätta detta. Jag har svårt att tro att din barnmorska skulle "tvinga" dig till någon gyn-undersökning. När tidpunkten för en sådan ska ske är något ni båda kommer överens om.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar