Frågor och svar om självkänsla

4 Jan 2012, 10:00 363
Annat, 0 år
Question


Vad ska jag göra om jag känner ständigt självhat?
Vad ska jag göra om detta självhat beror på något som jag inte kan prata med folk om, något jag skäms över?
Orkar inte med det.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Ingenting kommer kunna bli bättre bara av att låta det vara och tro att problemen försvinner. Du måste ta dig i kragen och gå till ett proffs och prata om dina problem. Din självkänsla är i botten och den måste byggas upp. Genom att prata med en psykolog, kurator eller socionom kan du få bra hjälp. Tänk dig en kista med ett frö i, kistan är låst, för att fröet ska kunna gro och växa måste du låsa upp kistan och öppna den så den får ljus, näring, vatten och syre. Det är bara du som kan ta steget att öppna den, men genom terapi kan en person hjälpa dej att hitta nyckeln till den.

Vi alla som haft stora problem eller trauman har behövt prata ut om saken inför någon som kan lyssna och ge bra råd. Ditt första steg är ju att få bort dina skuldkänslor. Det är svårt att hjälpa dig när du inte berättar mer orsak till självhatet eller din känsla av att du skäms. Vi alla gör misstag i livet, vi alla har gjort bort oss mer eller mindre under livet, vi har även saker vi tycker varit pinsamma. Det viktiga är att man lär sig något av sakerna så man inte gör samma sak nästa gång.

Ditt självhat har ju från början ingenting med dig att göra, det har ju med det som orsakade självhatet vilket jag antar att det inte var du som orsakade. Har man blivit mobbad, slagen eller annat så är det aldrig ditt eget fel, för det finns aldrig någon ursäkt till att mobba eller slå någon. Det är svårt att hjälpa och uttala mig mer om ditt fall när så lite information om dig finns.

Det finns många självhjälpsböcker om självkänsla, som man kan låna eller köpa. Du ska även ta kontakt med ungdomsmottagningen, skolkuratorn eller bup för att få denna terapi som du behöver, tänk även på att dessa personer har tystnadsplikt. Ju längre du väntar innan du tar tag i detta, ju svårare blir det att bli av med både känslan av att du skäms samt självhatet.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar