Frågor och svar om depression

5 Jan 2012, 12:00 173
Tjej, 12 år
Question


Hej, vet inte om de här kom rätt nu.. Men jag misstänker att jag lider av en depression. Förut var jag inte alls lika deppig. Nu brukar jag ligga vaken på nätterna o gråta och typ skaka. Har tillochmed börjat skära mig.. igen. Känner ofta känslor av värdelöshet och att jag snart bara skiter i allt. Kan inte koncentrera mig på skolan eller nåt. Läste en artikel om depression, de flesta symptomen stämde in. Sedan stog de nåt om att söka hjälp. Men vem vänder man sig till och vad ska man säga? Jag är rätt blyg och har ganska svårt att lita på folk. Liksom.. vad ska man göra? ): Går de över? eller blir de bara värre?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej tjej 12,

När jag läser ditt mail så tror jag att det kan vara en depression du lider av. Det är viktigt att du tar kontakt med någon som kan hjälpa dig, för det finns bra hjälp att få.

Om du kan prata med dina föräldrar så är det såklart det bästa, men annanrs kanske det finns en lärare du litar på eller skolsköterska/kurator? Eller en annan vuxen? Du kan också kontakta din ungdomsmottagning och be om ett samtal.

Om det känns svårt att berätta, så kan du skriva ner det du vill säga i förväg. Sen kan du antingen titta på lappen, eller läsa högt, eller ge den vuxne att läsa.

Ta hand om dig!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar