Frågor och svar om piercing och tatueringar

5 Jan 2012, 12:00 352
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag har börjat en resa med uttöjningar, just nu är dom 3mm stora.
Jag vill ha 8mm, men jag ska inte stressa med det då jag har sett konsekvenserna.
Så här kommer mina första poäng: Mina föräldrar säger att jag inte har rätten till det, eftersom att jag bor under deras tak så kan de bestämma över min kropp [tydligen är jag också en "loser" och "framtida alkolist/hora/knarkare också, pga att jag skaffat dessa kroppsutsmyckningar]. Detta vet jag är fel, eller är det jag som har fel? Vilka rättigheter har jag? För det kan väll inte vara okej att min familj ignorerar och fryser ut mig så fort jag säger "hej" tex?
Samtidigt säger de att jag inte kan få något jobb, är detta sant?
Jag vill bli tatuerare någon gång i framtiden, men jag känner att jag behöver extraknäcka med något annat på sidan av medens jag söker efter min dröm. Jag är inte kräsen, jag kan ta något café, pressbyrån, Ica, Coop, Konsum, 7/11... bara så jag har en (laglig) inkomst, för hora eller knarkare vill jag inte bli.
Är det sant de dom säger? Har mitt liv blivit sämre bara för att jag för en gångs skull vågat stå upp och ha på mig något som representerar ett utav mina intressen?

Sammanfattning, om det blev lite rörigt, sorry ^^;
1) Har de rätten att behandla mig såhär? Har jag verkligen ingen rätt över min kropp för att jag just bor under deras tak?
2) Kommer jag få ett (lagligt) jobb (jag söker konstant aktivt btw!) eller ska jag sluta som knarkare/hora, trotts mina försök?

Kärlek från mig!

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej tjej 19,

Eftersom du är vuxen så har din familj ingen laglig rätt att bestämma över din kropp. Däremot kan det vara så att de "kastar ut dig" om de verkligen inte kan acceptera att du vill se ut som du gör.

Jag tycker att din familj beter sig illa när de fryser ut dig och behandlar dig illa. Det finns inget som säger att du skulle sluta som hora eller knarkare på grund av några piercingar. Det finns ingen koppling över huvud taget.

När det gäller arbete, så kan vissa arbetsplatser ha förbud mot tatueringar och piercings, men de flesta har det inte. Många människor är tatuerade och piercade idag, och om du bara har hål i öronen, även om de är en aning större än vanligt, så kan jag inte se något problem.
Självklart kommer du att kunna få ett arbete, som är lagligt.

Om du vill bli tatuerare i framtiden så rekommenderar jag dig att gå någon form av konstutbildning och söka lärlingsplats i en studio. Det kan vara svårt att få en plats, så du måste vara envis och beredd på att arbeta hårt. Det är jättebra att du också letar ett extraknäck, för det är sällan man kan få en inkomst som tatueringslärling.

Lycka till med allt, och tänk på att ingen har rätt att bestämma över din kropp och dina drömmar!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar