Frågor och svar om Ätstörningar

12 Jan 2012, 17:00 91
Annat, 0 år
Question


Hej!

Jag är orolig för min vän som de senaste månaderna har börjat träna onormalt mycket, inte äter som hon gjort förut och gått ner mycket i vikt. Hon var fullständigt normal innan, åt vanligt och tränade ett par gånger i veckan. Nu tränar hon nästan varje dag, plus "power walk" på morgonen. Det låter kanske hälsosamt men som hon börjar se ut är det inte det. Jag har sett ätstörningar på nära håll och vet hur det brukar börja.. Hon har även börjat ljugit om sin träning och vet nogatt jag är lite misstänksam. I början skröt hon om att hon tränade så mycket och var "stolt" över att hon inte tog pasta när vi åt osv, men nu börjar det bli mer sjukdomsliknande då det känns som att hon måste bevisa motsatsen till vad jag misstänker. Detta är oerhört frustrerande för mig då jag som sagt då jag haft ätstörning i min familj och hon vet hur jobbigt det är för mig. Detta påverkar även vår relation, i alla fall min till henne.

Det jag undrar är hur länge man kan vara i ett "förstadium" till en riktig ät/hälsostörning innan det blir allvarligt och man blir fast i det. Är det bara en liten "bantings-knäpp? (Hon började ungefär oktober- 11) När ska jag prata med henne, eller vad ska jag göra? Hon är 20 år och jag känner ansvar som nära vän att slå larm innan hon förstör sig för framtiden.

Jag tror jag vet några faktorer till att hon började gå ner i vikt; viljan att passa in i nytt socialt sammanhang, extrem längtan efter kärlek och bekräftelse, en ganska osäker bakgrund/uppväxt men som alltid dolts bakom "perfekt fasad".

Tack på förhand!

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Du har helt rätt i att det är vanligt exempel på hur en ätstörning börjar. Först som något hälsosamt som sedan går över i en besatthet och att inte bara börja träna överdrivet utan även dra ner på viss mat och sedan all typ av mat.

Jag håller fullkomligt med dig i din tanke att slå larm så fort som möjligt, för svar ja, det kan innebära en sjukdom som kan ta många år att ta sig ur. Med tanke på att du sett ätstörningar på nära håll förut så tycker jag att du ska lita på din magkänsla och konfrontera. Läs råden på http://www.abkontakt.se under anhörig.
Jag kan förstår att du undrar om det bara är en "bantingsknäpp" eller på väg att bli en allvarlig ätstörning. I vilket fall som helst tycker jag om du kan, prata med henne. Läs tipset på hemsidan och skriv gärna till ABK om du behöver mer hjälp och stöd på vägen.
Du kan även på hemsidan beställa information om vart man kan få hjälp., kanske nåt ni kan titta på ihop?

All värme!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar