Frågor och svar om Ätstörningar

12 Jan 2012, 18:00 136
Tjej, 15 år
Question


Hejsan. Jag har en fråga. Jag har alltid varit väldigt smal, inte jätte smal utan normalsmal. Men för några år sen så slutade jag äta i skolan och när jag kom hem så började jag hetsäta. Jag gick då upp väldigt mycket i vikt. Har fortfarande inte gått ner det och går alltid och äter något och mår väldigt dåligt när jag inte äter. Men jag aldrig äta bland folk och jag äter fortfarande inte i skolan, jag går istället hem och äter. Har jag någon ätstörning? Och även så har jag en fråga ifall jag är beroende av choklad. Det kommer låta konstigt med jag blir jätte sur om jag vill ha choklad och inte får någon. Mina föräldrar försöker hjälpa mig med att inte äta så mycket choklad och börja gå ner i vikt. Men jag blir jätte sur om jag inte får min choklad. Har jag något beroende? Är tacksam för svar

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag hör att du har det kämpigt.
Jag tycker inte att du ska gå det med det här ensam för jag hör att det har satt sig inuti dig, tankar på mat, kropp och vikt. Jag tycker absolut att du ska gå till BUP eller skolkurator så snart som möjligt innan detta förvärras ytterligare. Det har redan gått så långt att du inte vill äta ute bland folk osv.
Jag tror inte att du är fysisk beroende av choklad men däremot psykiskt. Mat har blivit väldigt laddat för dig och då är det lätt att man blir väldigt upprörd om man inte får just det man är så sugen på. Det kan också säkert vara ett sätt för din kropp att protestera mot att du inte ätit som du ska under en tid, då skapar den ett sug.

Mitt råd är alltså, ta kontakt snarast med BUP eller skolkurator och prata även med mamma och pappa om detta. Berätta gärna vad jag givit dig för råd.
Ett annat tips är också att läsa boken Mattillåtet av Gisela van der Stern. Den förklarar väldigt bra hur och varför vår kropp reagerar som den gör när vi inte lyssnar och tex inte äter och sedan hetsäter.

Du är värd att få må bra med dig själv och kroppen så ta den hjälp som behövs för att du ska komma dit!

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar