Frågor och svar om bråk

13 Jan 2012, 14:00 160
Annat, 0 år
Question


Hej!
jag vill ha ett svar om vad jag kan göra för min pappa dricker mkt sprit, mamma och pappa bråkar nästan varje dag, men den frågan som jag helst av allt vill ha svar på är : hur ska jag göra för att våga prata med folk om det här? Jag har en jättebra kompis som jag verkligen litar på och vi pratar ofta om hur jag mår och hon säger att jag kan prata ut med henne och det vill jag. Hon har berättat att hon var i samma situation när hon var i min ålder.
Hon ser på mig när jag mår skit och jag vill prata med henne men jag kan inte!!! Vad ska jag göra?! Hon vill hjälpa mig och jag vill ha hennes hjälp!!! Please svara.

Svar

Hejsan tjej 12 år!

Jag förstår verkligen ditt dilemma. Det kan vara svårt att prata om det man känner, även med sin kompis som man litar på. Jag vet inte hur du känner inför att dina föräldrar bråkar och att din pappa dricker men jag tolkar det som att det är det du vill prata om?
Du säger att du vill prata med din vän men att det är svårt, kanske du kan börja med att skriva ett brev till henne. Det brukar vara lättare och är ett råd jag ofta ger.
Men jag skulle också vilja uppmuntra dig att ta kontakt med någon vuxen, en kurator till exempel, det finns säkert en på din skola, annars har ungdomsmottagningen i din stad en. Eller om det känns lättare så kan du prata med din lärare.
Din vän verkar vara superfin och förstående och hon kan nog lyssna och vara ett superviktigt stöd för dig, men en vuxen kurator eller lärare har kunskapen om hur du kan tänka och kan hjälpa dig att sortera dina tankar och må bättre. Det skulle nog vara bra om du hade både och. Kanske ni skulle kunna gå dit tillsammans du och din vän, om du vill ha med din vän vill säga.

En sista uppmuntran till dig är att du ska veta att varför dina föräldrar dricker och varför de bråkar inte är ditt fel, jag vet inte om du tror det eller känner så. Däremot kan det vara lätt att tänka så. Du har även all rätt att må bra och ha föräldrar som kan ta hand om dig på bästa sätt.
Jag tror på dig! Lycka till med att prata med din vän och ta kontakt med en kurator eller din lärare!

Stor kram!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar