Frågor och svar om kompisrelationer

14 Jan 2012, 10:00 187
Annat, 0 år
Question


Hej

jag är mycket deprimerad.
Har inga vänner , inte haft några på 10år.
Sysselsättning dator,teven.

Gick ut gymnasiet för ett halvår sedan, suttit inne 95% av tiden. Och nu känns allt ännu mer hopplöst.

Vad kan man göra för att tänka lite mer neutralt/positivt ?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag känner igen allt i din beskrivning från min egen bakgrund. Bara genom att du skriver detta, så har du en inre styrka och viljan att att få hjälp och den tanken tycker jag du ska lyfta upp ännu mer. Du vill göra något åt det och du har möjligheterna att göra dom, dom är bara lite mer svåra att möta/se än vad andra människor som inte är deppiga har.

Vad är det du vill göra, som du hittills inte gör? Skriv ner dom sakerna och då har du det även svart på vitt, du har viljor. Hur mycket har du testat att få kontakt med vänner på nätet? Eller har du testat med att gå i någon idrott, klubb eller förening som du är intresserad över? Att bryta det vanemönster som du nu har är den svåraste utmaningen, men genom att ta det i små steg till målet kan du nå det hela. Varje litet steg du tar är i rätt riktning och då spelar inte slutmålet någon större roll om du lyckas med eller inte. Så länge dina små steg (delmål) går bra ska man lyfta upp dom.

Lyft upp dina stora intressen, du berättar att det blir mycket dator och tv, kanske det då finns någon datakurs man kan gå, eller någon filmklubb att bli medlem i som man träffar nytt folk på. Bara genom att komma ut på promenader i friska luften gör att du tänker klarare och känner mer styrka, jag brukar alltid ta en promenad med musik i öronen och bara låta musiken ta över tankarna, något du vill testa?

Vad är dina drömmar att jobba eller göra i livet? Har du testat med att söka några jobb? Det är du som bestämmer ditt liv, vi alla utifrån kan bara vägleda och peppa dig till att nå dom drömmar och mål som du har. Det du bör göra är att överväga om du vill/ska gå i någon form av terapi för att få bort mer av de mörka tankarna som du går och bär på.

Tänk på att det finns alltid människor för alla individer, en del har bara svårare än andra att hitta rätt personer att umgås med, då det krävs personkemi, personlighet och annat för att det ska kunna "klicka" mellan en vän. Det är lättast att hitta och umgås med vänner som har ungefär liknade intresse som du har. Men åter igen finns det många olika forum och sajter där man kan träffa nytt folk på.

Du hamnar lite i en ond cirkel när du fortsätter sitta vid datan och tvn och målar in dig själv i ett hörn. Försök börja tänka på hur du kan bryta det mönstret genom att lyssna på din vila. Det du bör göra är också att lista positiva egenskaper som du har, det är svårt i början, men med tiden kommer det gå.

Vad gör du vid datorn, spelar du onlinespel kanske du kan träffa någon i verkligheten därifrån sen. Vill du testa på samtal eller terapi kan du ta kontakt med ungdomsmottagningen, som har bra kunnig personal.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar