Frågor och svar om Ätstörningar

26 Jan 2012, 18:00 118
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 14 år och är 175 lång ungefär.
Jag väger xx kilo och tycker det är för mkt på något sätt.
jag har ingen aning vad man ska väga i den och den åldern, skulle inte du kunna svara på hur mycket man borde väga när man är 14 år och 175 cm lång?

+ Att sen några år tillbaka så har jag ätit mindre och mindre, det började när jag gick i sexan och då ville mina lärare att jag skulle gå till skolsköterskan och det enda jag fick tillbaka av henne var: Om du inte börjar äta så kommer jag säga till dina föräldrar"
Sen dess har jag inte litat på vuxna och har alltså inte berättat det för någon, en del vuxna i skolan börjar fråga och bli misstänksamma men det låtsas jag som ingenting.
För jag såg att du hade gett råd till andra att gå till ex skolsköterskan. Men är osäker på det rådet...
Jag äter inte frukost, jag äter bara grönsakerna i skolan eftersom jag helst vill slippa kolhydrater, jag tränar från måndag till lördag och äter en macka kanske högst efter skolan.
Vill helst inte att att någon ska se mej äta, jag liksom skäms...
Mina föräldrar vet inget så därför får jag trycka i mej mer mat än jag vill och orkar när jag äter tillsammans med familjen.
Mina föräldrar är inte dom man helst vill berätta för, de är klart att alla föräldrar blir oroliga men mina föräldrar kan liksom inte hantera en sådan sak tror jag inte.
Dessutom, jag vet att jag tycker fel nu men jag mår liksom bra av att vara så här, jag känner mej mer säker på mej själv och fin. ( låter kanske fel :/ )
Men jag har ju fått en del kommentarer av mina vänner som säger att jag har gått för långt, att jag är för smal och att jag måste skärpa till mej.
Hur ska jag göra ?
Jag vill helst inte prata om det med någon vuxen för litar inte på dom sen det dom hände på min gamla skola. ( jag bytte skola sen )
Mina föräldrar får helst inte veta.

Skulle du kunna svara på detta och säga om hur mkt man ska väga i min ålder och längd?
MVH.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Så tråkigt att du har haft så negativa erfarenheter av att prata med skolsköterskan. Det är givetvis inte så det ska gå till. Att komma med "hot" har aldrig hjälpt någon som har en ätstörning.

Så här är det, du växer fortfarande och skulle egentligen behöva prata med en läkare om vad man ska väga när man är 14 år. Men utifrån din vikt och även dina vänner uttalande samt ditt ätande så förmodar jag att din vikt inte ligger på vad den ska.

Jag tycker givetvis att du ska ta hjälp. Det är så synd att du fått en sådan bild av vuxna som du fått av fd skolsköterskan men du måste påminna dig om att alla vuxna är verkligen inte så.
Jag vet att är svårt att berätta för sina föräldrar. Det tycker precis alla.
Så här är det. Varför man behöver berätta är för att kunna söka vård då man är under 18 år. Vi på ABK pratar ofta med föräldrar som ringer och kan förklara hur en ätstörning ser ut och ge tips och råd för att underlätta för både dig och dem. De får gärna ringa oss på http://www.abkontakt.se när du berättat.
Jag vet att det är jobbigt men hur jobbigt är det egentligen inte för dig nu? För att du ska få må bra igen så behöver du givetvis hjälp. Det här är en sjukdom som man behöver hjälp att ta sig ur.
Låt inte det här steget stoppa dig från att ta den hjälp du behöver och har rätt till. Du är värd att få må så oerhört mycket bättre.

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar