Frågor och svar om p-piller

26 Mar 2001, 00:00 144
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag har tagit en penicillinkur på tio dagar (kåvepenin) mot halsinfektion. Det stod att det kan ha nedsättande effekt på p-pillerna. Jag och min pojkvän har haft sex men han har inte fått utlösning i mig. Jag har inte haft kräkningar av penicillinen men jag har varit lite lös i magen. Är det stor risk att jag blir gravid? Jag är jätteorolig! Hur många dagar efter kuren måste jag vänta innan p-pillerna är säkra igen?

Svar

Risken är troligtvis inte så stor, men säker kan man givetvis inte vara. Ni bör skydda er extra cirka 1 vecka efter avslutad penicillinkur. Du kan även göra en graviditetstest ( urinprov ), efter cirka 3 veckor för att vara säker. Tag kontakt med din ungdomsmottagning så får du hjälp .

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar