Frågor och svar om Ätstörningar

16 Feb 2012, 17:00 114
Tjej, 12 år
Question


Hej! jag är en tjej på 12år som är 1,63 lång och väger 57kg och är tidigt utväcklad jag mår så himla dåligt av tanken på mat och tycker det är jätte jobbigt at äta bland folk och i sommar/höst åt jag nästan inget och gick ner väldigt mkt i vikt och har lätt att gå upp och ner men nu har jag börjat äta igen men mår jätte dåligt och faller hela tiden tbx och slutar äta och spyr upp maten nu undrar jag om jag är överviktig och om jag har någon sorts ät störning? //tack på förhand

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej tjejen!

Du är absolut inte överviktig. Det visar på att du inte riktigt ser dig själv som du verkligen ser ut utan ser dig själv mycket större. Jag tycker att du omedelbart ska ta hjälp för detta. Det har redan gått så långt att du kräks upp din mat. Jag kan inte ställa en diagnos men säga dig att det är så här en ätstörning ser ut. Just att du tänker så här negativt om dig själv, inte vill äta och pendlar i din vikt.
Prata med dina föräldrar eller andra vuxna närstående, berätta hur du mår så att de kan hjälpa dig vidare så att du kan få hjälp med din ätstörning. Titta gärna tillsammans på de ätstörningsenheter som finns (alla ligger på http://www.abkontakt.se) och ta kontakt. Ni kan också ringa till Bup där ni är bosatta och få råd och hjälp vidare.
Det viktigaste för dig nu är att våga ta det här steget. Att berätta och få hjälp av dina närstående att komma under behandling. Gå inte i flera år till och må så här, en ätstörning måste man få hjälp att komma ur så ta hjälpen nu på en gång.

Du är värd att få må oerhört mycket bättre med dig själv och kroppen!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar