Frågor och svar om depression

19 Feb 2012, 19:00 119
Tjej, 16 år
Question


har varit.. jag vet inte riktigt om det är deprimerad men jag känner mig ganska uttråkad. Det går inte över. har känt så här ganska länge nu och jag går runt och funderar på hur jag ska kunna ta livet av mig. Enda anledningen till att jag ber om hjälp är för att jag vill inte dö! jag vill bara inte leva.Vad ska jag göra för att få ett bättre liv?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag förstår hur du känner dig, det är riktigt tungt att leva om man känner att det inte finns någon glädje någonstans i sitt liv. Att bara göra tråkiga saker som inte leder någon vart eller att känna att man har en klump inombords som trycker på. Men jag lovar, det går att komma ur det. Jag var exakt lika gammal som du är nu när jag kände dom där känslorna, jag tog mig upp. Du kan också ta dig upp, det enda som behövs är din vilja, din vilja att få det bättre. Sen krävs det också att du även berättar för någon i din närhet som du känner förtroende för, som kan ge dig den där trygga delen som du nu behöver. En depression är inget att leka med, speciellt när du berättar att du har självmordstankar. Det lönar sig aldrig med den utvägen som självmord blir. Din familj kommer bli förstörda resten av deras egna liv, dina kontakter som du har kommer också bli krossade, men framför allt så förlorar du kampen om dig själv om du ger upp. Jag tycker du ska ta kontakt med skolkuratorn så du har någon att ventilera dessa allvarliga och stora tankar. Det går även bra att vända sig till ungdomsmottagningen där dom har samtalshjälp. Att bära allt inom sig utan att fråga om hjälp är som att medvetet skapa mer o mer problem för sig själv, då problem läggs på hög. Du ska inte känna skuld i detta, det är inte ditt fel till att du fått dessa tankar.

Har du något intresse? Jag tycker du ska fundera på vad du kan tänkas göra som aktivitet för att inte få så mycket av dessa tankar. Kanske du tycker om någon sport, eller så kan du börja i någon klubb, scouterna brukar vara bra för att träffa folk i sin egen ålder. Andra saker man kan göra är att träna, eller gå en promenad med musik i öronen då bildas ämnen i gruppen som brukar få en på lite bättre humör. Tänk på att det är endast du själv som kan göra något åt detta, vi andra kan bara stödja, tipsa och ge råd. Du fixar det! Du har redan kommit en bit på väg då du faktiskt skrivit detta till oss och ber om hjälp. Bra gjort, fortsätt på samma spår så går det!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar