Frågor och svar om att gå i samtalsbehandling

19 Feb 2012, 21:00 193
Annat, 0 år
Question


Hej.

Jag har ett för mig väldigt jobbigt problem som tar mycket av min energi just nu. Jag går hos en psykolog på Bup. Han jag pratar med, jag gillar inte honom. Han frågar frågorna på ett kritiskt sätt som får mig att känna mig konstig, som om jag tänker "helt fel". Hoppas du förstår vad jag menar. Jag har saker jag vill berätta men jag kan inte, det är svårt och svårare när man inte gillar personen man pratar med. Han känns lite okänslig även om han ändå är schysst på sitt sätt. Jag har gått hos honom 2 gånger so far.

Jag har som jag ser det 2 alternativ.
1. Pröva lite till hos honom och se om det blir bättre och lättare.

2. Byta person som jag pratar med (som man tydligen kan göra). Och hoppas på att hon/han är "bättre".

Vad tycker du?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Svaret har du inom dig själv, det är endast du som vet. Det är du som går hos honom och pratar, därför ska du göra det som känns bäst för dig. Det du skulle kunna göra är ju att tala om det för honom att du tycker att han frågar på fel sätt och pratar med dig på ett sätt som känns jobbigt. Vi alla har problem på olika sätt, en del av dessa problem vet vi själv inte om, så det kan vara så att denna person inte vet om att han borde prata och fråga dig på ett annat sätt. Hjälper inte det, så är nog det bästa att byta person. Det är så mycket som krävs för att en sådana psykolog kontakt ska funka, mycket handlar om att båda ska kunna förstå varandra, det handlar också om förtroende och liknade. Men att du gått hos honom 2 gånger bara går nog inte att göra en sådan bedömning att er kontakt är helt omöjlig att förbättra. För ni har bara träffats så lite, så det går inte att skapa någon större uppfattning som krävs av den personen, låt det ta lite tid och ge honom chansen. Men framför allt, ta upp detta problem direkt med honom. Du är ju där för din egen skull, inte hans.

Du tänker verkligen rätt på dina alternativ som du har. Bra jobbat!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar