Frågor och svar om Ätstörningar

23 Feb 2012, 17:00 142
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en 12-årig tjej som alltid brukade vara glad och pigg. Men på bara några månader har jag börjat må illa nästan hela tiden, är trött alltid, är aldrig hungrig. När jag tänker på mat brukar jag må illa och brukar bara äta liten mängd mat. Jag är 1.58 lång och väger 55 kilo. Förra året var jag 1.55 och vägde 65 kilo. Jag går inte på någon sport eftersom att vi har inte råd. Några gånger i veckan går jag och min syster ut och fotar eller bara pratar. Jag tycker att jag är tjock och ful, ibland gråter jag en hel dag inne på mitt rum. Nästan hela tiden är jag ledsen, deprimerad och trött. Men jag vet inte varför. :( Jag kan gå flera dagar utan att äta. Magen kurrar inte ens. Jag har svimmat en gång förra månaden. Som tur är skadade jag mig inte. Var hos läkaren för inte så länge sedan för att jag har väldigt ont i ryggen. Fick lämna urinprov och hade tydligen urinvägsinfektion. Jag undrar varför det är så att jag har ont i ryggen, aldrig är hungrig, är deprimerad och mår illa? Kan det vara någon ätstörning? Har aldirg varit sjuk. D.v.s aldrig haft vattenkoppor, öroninflammation m.m. Tack //

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag tycker absolut att du ska gå och träffa både en läkare och en psykolog. Hos läkaren vill jag att du berättar hur du mår så att han/hon kan ta alla prover och kolla att allt står rätt till med kroppen. Det är väldigt vanligt att man får sådana här symptom just när man inte mår bra i psyket men det är ett sätt att kunna utesluta fysiska sjukdomar. Berätta även hur du mår med kroppen och maten så är min gissning att du får en remiss vidare till en ätstörningsenhet eller Bup (barn och ungdomspsykiatrin) och får träffa en psykolog för att gå igenom hur du mår, reda ut och styra upp det som gör att du idag mår så här dåligt. Jag tycker att det är viktigt att du gör det här på en gång innan det förvärras ytterligare.
Det många tycker är jobbigast är att berätta hemma om du inte redan gjort det men det är viktigt då du är under 18 år. Det är också viktigt eftersom du behöver stöd när du mår så här. Verkar som att du har en fin relation till din syster, ta hjälp av henne om det behövs.
Vården är kostnadsfri, så att du vet.

Du är värd så oerhört mycket mer än det här så ta den hjälp som du har rätt till och vänta inte med det.

All värme och styrka på vägen!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar