Frågor och svar om självförtroende

25 Feb 2012, 09:00 167
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag känner mig inte alls självsäker... När jag är i skolan är jag tyst och pratar inte så mycket, jag vill bli mer utåtriktad och "stå ut mer" jag vill kunna gå fram till nån i skolan och bara börja prata! Men just nu känner jag mig bara feg och osäker... Jag orkar inte leva så här mer! Sen är jag Bisexuell tror jag... kan de göra mig mer osäker?
Jag är riktigt tacksam för svar!

Svar

Hej tjejen,

Vad är det som gör dig osäker? Vad är det som känns obehagligt i att gå fram till folk och börja samtala? Våga sätta dig ner och kartlägg vad exakt som gör dig mindre självsäker i olika sammanhang. När man vet själv vad det är man behöver arbeta på är det ofta lättare att ta tag i det olika utmaningarna, en i taget.

Vad innebär det för dig att vara utåtriktad? Är det att stå upp för dina åsikter? Eller kanske att våga förmedla dem? Frågorna är många och jag tror att du har svaren.

Tänk på att du inte måste kasta dig in i situationer som är utmanande bara för sakens skull. Börja med att ta små baby-steg. Våga göra din röst hörd i samtalsämnen som du känner dig intresserad utav. Du behöver inte börja med att ta över hela konversationen och vara centrum utav gruppen. Börja smått och gör det ofta. När man gör det så kommer det att allt efter som komma naturligt. I början analyserar man allt som man har sagt och oroar sig för minsta lilla sak man tagit ställning i. Men det är ok, bara man vågar fortsätta och inte ger upp att ge röst för sig själv.

När det gäller din identitet och sexualitet kan det spela in i din självsäkerhet. Du måste inte stressa fram vem du, låt det växa fram naturligt. När du gör det så kommer det inte att vara en börda utan ett spännande äventyr.

Jag hoppas att du känner att du har fått några tips som du är bekväm med att tillämpa.

Lycka till!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar