Frågor och svar om självförtroende

25 Feb 2012, 10:00 113
Annat, 0 år
Question


Jag är en tjej på 14 år med jätte dåligt självförtroende.
Så fort någon kollar lite extra på mig, så tror jag att den tycker illa om mig, & då kan jag tänka på det jätte länge efter.
& ibland om någon säger något taskigt, tar jag åt mig som en svamp.
Vilket jag aldrig har gjort förr.
Vet inte hur jag ska komma över denna jobbiga känsla.
Det känns som om det håller på att ta över mig.
Jag måste lära mig att alla inte kan tycka bra om mig, men hur & vad ska jag göra?

Svar

Hej på dig,

När man kommer in i tonåren kan det vara så att man tappar bort sig själv lite i den utvecklingen som man hamnar i. Då kan det vara så att man blir lite som en svamp och suger åt sig allt som handlar om en, både negativt och positivt. Man blir känslig för kommentarer, speciellt om de inte är snälla.

När man vet vem man själv är och känner sig självsäker, då tar man inte in det negativa som sägs eftersom att man vet att det inte stämmer in på ens person. När du hör ngt som är taskigt, stanna upp och tänk efter... Är detta något som stämmer in på mig? Nej, det är det verkligen inte. Våga släppa det. Och när tankarna kommer tillbaka och det börjar att snurra runt i huvudet, gå tillbaka till steg ett. Deras elaka kommentarer stämmer inte in på mig och jag tar inte emot dem.

När det gäller att bedöma om det de säger om dig passar in på dig som person, utgå alltid ifrån följande bas när du tänker efter:
- Jag är en snäll och omtänksam person som förtjänar det bästa.
- Jag är vacker i mig själv, både utanpå och inuti.
- Jag är en intelligent tjej som har koll.
- .... Fortsätt du med listan...

Och våga tänk på dessa meningar även när du bara är för dig själv. Gör meningarna till din sanning. Inga negativa saker för hamna på listan :)

Lycka till tjejen!

//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar