Frågor och svar om missnöje med kroppen

26 Feb 2012, 13:00 175
Annat, 0 år
Question


Hej,
Jag har alltid haft komplex med min kropp och jag vill verkligen komma igång med träningen och få den kropp jag alltid velat få.

Jag är väldigt sen i utvecklingen och därför undrar jag om det kan påverka varför mina ben är så nära varann.
Jag tänker såhär att när höfterna blir bredare så följer benen med utåt och kommer längre isär varandra.

Mina överarmar är väldigt kraftiga, jag själv är normalviktig. Bara att jag hatar när jag är kort, outvecklad med inga bröst, inga höfter och inte lång alls men ändå väger mer, har små bröst, större lår, putigare mage och större armar.

Och jag äter aldrig godis eller onyttiga saker, varför blir jag såhär och inte dom?

/väldigt ledsen tjej..

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Vad roligt att du vill börja träna! Det är verkligen nyttigt på så många sätt. Vad har du tänkt att börja med?

Kroppen och vår utveckling är en komplicerad historia, men det brukar allt som oftast lösa sig på ett bra sätt. Man måste bara orka ge det lite tid. Vissa mer tid än andra. Hur vi ser ut beror på så många olika saker. Det handlar alltså inte enbart om vad vi äter och om vi rör oss tillräckligt mycket. Det handlar lika mycket om det arv som vi fått av våra föräldrar. Jag är exempelvis också kort i rocken (158 cm) ... du är 15, jag är 25 :-) Jag väger dessutom några kilo mer än min kompis som är lika lång. Hur våra föräldrar ser ut är alltså ofta en indikator på hur vi själva kommer att se ut. Din kroppsliga utveckling, det vill säga bröst etc. kan du inte direkt påverka. Men med träning och bra kost kan du ändå forma din kropp till viss del. Men framförallt är det bra för hälsan. Resten av utvecklingen sköter sig själv - det vill säga kroppsproportionerna. Men är du ändå orolig föreslår jag att du pratar med exempelvis skolsköterskan.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar