Frågor och svar om mobbning

1 Mar 2012, 10:00 139
Tjej, 13 år
Question


Hej, jag är en tjej på 13 år som har lite problem.. Jag har blivit kallad "hora, fetto, äckel, slyna osv.." jag tycker jag är tjock men alla mina kompisar säger att jag inte är det, men det började för ungefär en vecka sen så var jag påväg hem efter att varit ute med några kompisar så skrek en kille jag har varit tillsammans med o hans kompisar tjockis efter mig, sedan sa dom till min kompis "gå o slå dig äckliga kompis o lalala" aja sen den dagen har jag ätit 1 macka per dag o druckit vatten o te.. Sen igår i skolan så skulle jag sitta med mina kompisar som skulle äta, o ta en macka själv så när jag är påväg ner dit kommer det en kille o säger "tjocka ****(mitt namn) ska du verkligen äta?" då fick jag en liten panik o sprang till toaletten o grät.. Det räcker med att dom första killarna säger det varje dag till mig typ.. Hatar mat nu har bestämt att aldrig äta mer..Mår dåligt av att se mat, o vill bara spy.. :(

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Du berättar händelser som är väldigt vanliga i skolans miljö och det är inte acceptabelt att det får fortsätta så. Jag förstår att du mår fruktansvärt dåligt av detta att stå ut med det varje dag och känna att du inte duger som du är. Det är ändå starkt av dig att gå till skolan när dessa dagar sker för dig. Dina kränkningar kan leda till svåra ätstörningar, som är livshotade om du inte får rätt hjälp i tid. Att höra kränkningar om sitt utseende tar på psyket och själen och detta måste man försöka göra något åt.

Du verkar ju i alla fall ha några riktiga vänner, så tipset är att försöka få stöd ifrån dom. Vänner kan göra stor skillnad när vinden blåser som hårdast. Jag kan tänka mig också att du känner en skuld i det hela, vilket det inte alls är ditt fel till att det blivit såhär. Försök hitta någon vuxen i skolan som du känner förtroende för, skolan är skyldig att direkt agera mot dessa kränkningar som sker mot dig. Det är viktigt att våga prata om det som sker och steget att kontakta mig/oss är ju en bra väg framåt. Berättar du inte för något läggs problemen bara på hög och det blir ännu svårare att lösa och få stopp på allting. Vågar du inte öga mot öga berätta det, så skriv ett mail eller ett brev till personen du vill berätta det för. Ibland kan det vara lättare att skriva än att prata om sin situation.

Du har vettiga vänner som faktiskt bekräftar att du inte alls är tjock. Dom som påstår att du är tjock vill bara hitta ett problem som inte ens finns, bara för att kunna göra något större av det. Det är viktigt att du inte slutar äta eller äter mindre än vad du gjort tidigare, din energi till skolarbetet behövs och det får du genom maten. Åter igen, det är inte ditt fel till att dom kränker dig och det är viktigt att skolan får veta vad som händer.

En viktig sak är ju också att dina föräldrar får veta dessa kränkningar, så att dom kan hjälpa dig att få stopp på det hela. Detta problem kan du inte lösa själv, så det krävs att någon vuxen finns för dig.

Du kan också gå in på min hemsida där du hittar ännu mer info om dessa saker http://antimobbning.wordpress.com

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar