Frågor och svar om depression

6 Mar 2012, 09:00 179
Annat, 0 år
Question


hej jag är en kille på 16 år. jag blev mobbad psykiskt i 9.an för att jag var en ensamvarg. på dom senaste månanderna har jag fått återkommande depressioner. jag förstör för andra och är destruktiv, bråkar med lärarna. jag hatar den här världen och ibland funderar jag på att bli kriminell. ibland vill jag bara ta livet av mig fast jag är rädd för att jag ska hamna i helvetet. jag vågar inte gå på sånna här terapier eller till psykologer (dålig erfarenhet av dom)

vad fan ska jag göra för att bota detta?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Jag förstår din frustration på att du inte vet hur du ska ta dig ur detta. Det är inte helt ovanligt att agera på det sättet som du gör, när man varit utsatt så lång tid så känner många hämnd, skuldkänslor eller liknade. Det är jätteviktigt att du förstår att ingenting kommer lösa sig genom att bli kriminell eller liknade. Det ända sättet att ta sig igenom detta om du ska ha en framtidstro och tanke, så måste din bakgrund bearbetas. Du berättar att du har dålig erfarenhet av psykolog, hade gärna velat veta lite mer hur dom hjälpte och agerade mot dig samt hur många psykologer du testat.

En relation med en psykolog är ganska komplicerad, det krävs en bra personkemi, det krävs att psykologen har tillräckligt med empati och kunskap om det som ni ska samtala om, det handlar om att det ska kännas bra och inte påtvingat osv. Därför måste man ge flera olika psykologer en chans. Man kan inte tro att det räcker med att testa EN person och sedan ge upp. Kanske man råkade få en person som inte funkade i det sammanhanget. Jag har själv haft flera sämre psykologer, men även några bra. Man måste ge fler en chans och ge det tid.

Jag är lite mer intresserad över din egen syn på vad som skulle kunna hjälpa för just dig. Eftersom du är anonym så blir det ju väldigt svårt att föra ett samtal mellan dig och mig. Men det är viktigt att du hittar någon vuxen i din närhet som du känner förtroende för, som du kan berätta dina problem för. Jag tror ju även omgivningen har märkt att du har sådana problem.

Du visar att du vill ha hjälp bara genom att kontakta mig, det är ett bra tecken till att det ska kunna bli bättre. Tänk även på att självmord är aldrig någon lösning på problemet, det är bara en undanflykt till att ta tag i allt. Tänk även på hur din familj skulle agera.. Jag är övertygad om att du har framtids drömmar långt inom dig, som du vill genomföra.

När det gäller din depression finns olika sätt att behandla det, det går att få bra mediciner mot ångest och depression. Som jag sa finns det tyvärr inga genvägar till att få ett bättre liv om man inte går i samtal och bearbetar alla tankar som man har. Kanske du har skuldkänslor eller liknade och sådant måste pratas om.

Du kan vända dig till ungdomsmottagningens samtalskontakter eller så kan du alltid maila mig [email protected] så kan vi ha ett samtal.

Livet blir bättre framöver, det gäller bara att ha viljan till att det ska bli bättre. Kämpa på!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar