Frågor och svar om missnöje med kroppen

12 Mar 2012, 15:00 182
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag är en tjej på 13 år som har lite fett på magen... om jag har ett tajt linne på mig, så syns det en liten bulle.. inte så snyggt! Nu i slutet på maj ska jag och min mamma åka på semester till kreta tillsammans... jag vill såklart inte ha den där bullen där... den är inte jätte stor men man kan klämma på den och känna att det är fett som finns i den! Och nu blev jag jätte orolig... jag hörde om att transfetter kan sitta i fettet, och att det blir svårt att få bort fettet då! tror du att jag hinner få bort det... 2,5 månader kvar... om jag åter bra, mycket grönsaker, inte nå godis, inge chips (något kke) inge läsk... också tränar jag varje dag! Jag tänkte göra ca 50 situps, några armhävningar + att jag ska vara ute och gå så mkt jag kan! kan jag få bort det då????

Tacksam för ett snabbt svar!

p.s mitt "magmått" ligger på ca 80... normalt... Jag har varit smal förut, och nu sak jag bli det hela mitt liv!!!

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Vad kul att ni ska åka på semester! Den som ändå hade en Kreta-resa inbokad! :-)

Angående din fråga så är den svår att svara på exakt. Jag tycker det är jättebra att du vill ta hand om din kropp. Jag tycker emellertid inte att du ska stirra dig blind på den kommande resan. Fokusera istället på att må bra och gynna din hälsa i längden ... och där ingår ju givetvis de bitar som du också nämner. Att äta bra och träna kommer absolut att göra skillnad, och dryga två månader är en ganska lång tid. Men överdriv inte för mycket just nu. Man måste stegra träning etc. allteftersom för att det ska bli bra i slutändan. Att träna klokt är jätteviktigt på alla sätt och vis. Inte enbart vad gäller mängd. Tränar du exempelvis magen är det nödvändigt att träna ryggen. Annars skapas en obalans däremellan som inte är bra.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar