Frågor och svar om Ätstörningar

17 Mar 2012, 13:00 237
Annat, 0 år
Question


Hej!
Jag vet väl egentligen inte varför jag skriver det här... men ändå. jo det är såhär, jag vet inte om jag kanske lider av en ätstörning eller ngt, och jag skulle gärna vilja veta om det kan vara så. Jag har börjat äta allt mindre och mindre, och det är väldigt många dagar när jag har ätit som jag spyr upp maten, jag måste liksom spy tills det att jag känner att magen är tom igen, Och oftast efter att jag har gjort detta så blir jag så hungrig att jag måste äta igen, och sekunderna efter att jag gjort det så inser jag att "fan jag skulle inte ha gjort det" och spyr igen.. Men det är ju inte så att jag hetsäter så jag kan ju inte ha bulimi, men jag äter ju fortfarande så jag har ju inte anorexi heller.. Men på sistone så har allt i mitt liv börjat kretsa kring maten och jag kan liksom inte leva såhär längre. så jag behöver veta, har jag en ätstörning? och i så fall, vilken? Och finns det hjälp för det här?

Tacksam för svar.

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej!

Jag vill börja med att säga att du ska försöka att inte hänga upp dig på vilken ätstörning det är. Det är viktigt att komma ihåg att oavsett vilken ätstörning man har så ska man ta hjälp. Jag vet att många tänker tex "men jag har ju min mens kvar och då kan man inte ha anorexi", eller "men jag kräks inte så ofta så jag kan ju inte ha bulimi". Ätstörningar kan se något olika ut och det tycker jag är viktigt att komma ihåg. Jag är ingen läkare och kan därför inte ställa en diagnos men jag kan tala om att det givetvis rör sig om en ätstörning. En ätstörning som du måste få behandling för.
Jag vet att det är kämpigt att berätta för sina föräldrar eller andra närstående men det är nödvändigt och du har ingenting att skämmas över. Det är inte ditt fel att du har drabbats. Däremot är det ditt ansvar att ta tillbaka kontrollen i ditt liv och söka hjälp. Prata med din närstående och hör sedan av dig till en ätstörningsenhet när dig. Alla ligger på http://www.abkontakt.se. Man kan också kontakta Bup (barn och ungdomspsykiatrin) för att få råd om vart du kan få hjälp.
Mitt absolut främsta råd är, vänta inte! Spill inte ännu mer tid än du redan gjort på att må så här dålig. Hjälpen finns där. Du behöver bara sträcka ut handen och ta den!

All värme och styrka på vägen!!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar