Frågor och svar om Ångest

24 Mar 2012, 09:00 125
Kille, 14 år
Question


hej. jag mår väldigt dåligt och har börjat funderat på att skära mig. jag har ångest och vill bara spy. i bland så känns det som om jag bara vill att livet ska gå över, så jag vet inte riktigt vad jag ska göra.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det är svårt att säga så mycket när det är så lite fakta vi fått om varför du mår som du gör. Men en viktig sak är att du försöker hitta någon vuxen i din närhet som du känner förtroende för som du kan berätta dina känslor för. Vågar du inte säga det öga mot öga, så skriv ett brev/lapp till personen, det brukar gå lättare om man skriver. Känslorna du har inom dig måste du ventilera men någon person, annars förvärras dom och blir grövre tankar. Det kan vara någon lärare, kanske skolkuratorn, föräldrarna, fritidsledare eller liknade. Det är viktigt att du tar dina känslor på allvar och du har redan gjort ett bra steg att kontakta oss. Men tyvärr gav du för lite information för att vi ska kunna meddela mer hur du kan göra.

Att skada sig är ingen bra lösning, det är så kortsiktig lösning så man oftast bara mår sämre av att se sina ärr och det går in i en ond cirkel. Försök hitta något annat sätt som kan stimulera dina tankar/känslor som inte är destruktivt. Det kan vara att ta en promenad, börja sporta o träna, ringa en vän, ta en simtur, måla/rita, skriva osv.

Du berättar inte om varför du vill spy, om det är för att dina matvanor är dåliga eller om det är mer oro känslor. Men om det är oro så brukar det lösa sig genom att hitta på något man tycker är skoj. Du berättar om din ångest och detta brukar också vara en bra lösning mot det, samt att samtala med någon vuxen. Det kommer bli bättre i livet framöver, bara man har viljan till det och faktiskt vågar prata om sitt problem. För sådana saker kan man inte lösa själv.

Du kan vända dig till vuxna här:
Ungdomsmottagningen i din ort
Bris på telefon 116 111
Skolsköterskan eller skolkuratorn

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar