Frågor och svar om tobak

29 Mar 2012, 17:00 237
Annat, 0 år
Question


Hej jag är en tjej på 16 år som röker, jag började röka när jag va 13 år och fram tills jag va 15, saktade ner på rökandet i början av November 2011, men nu mår jag dåligt dåligt så har börjat röka igen, och nu känner jag suget hela tiden typ, och när jag inte får cigg ibland så blir jag på dåligt humör och jag vet inte vad jag ska säga till Mamma & Pappa, dom kommer bli jätte arga..
Vad ska jag göra ?

Seriöst svar tack !

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Tack för ditt brev.

Det är viktigt att känna till att absitinensbesvären som du beskriver här (dåligt humör) kommer att försvinna om du klarar av att rida ut stormen i början. Det fysiska "Craving" kommer att avta efter ett tag.

Sen är det ju viktigt att försöka få fatt i om du blir extra sugen vid vissa tillfällen. Vissa har sina favoritstunder. Lär dig känna dessa och hitta nåt annat att ersätta ciggisen med där.

Jag har hört många varianter på det där.
Ut och springa, borsta tänderna (!), choklad, slå på boxningssäck, läsa, mindulness app som finns att tanka hem.
Ett annat tips är detta:
http://www.slutarokalinjen.org/

Jag förstår att det kan vara svårt att berätta för föräldrarna men tror du inte att de redan misstänker nåt??

Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar