Frågor och svar om allmänt

10 Apr 2012, 15:00 125
Tjej, 13 år
Question


Hej! Jag går och små-äter mycket, som godis, det äter jag väldigt mycket, jag har något sötberoende tror jag. Och det är väldigt jobbigt. Om jag inte får något sött i mig, så blir jag på väldigt dåligt humör, och får ganska ont i huvudet. Vet du något sätt som man kan bli av med det?

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Tack för din fråga.

Det där tror jag många kan känna igen sig i.
Vad man bör känna till är ju att det där dåliga humöret, eller abstinensen klingar av efter ett tag.
Det har en ände om du förstår vad jag menar.

Många har under de värsta sugen hittat sätt för att ersätta suget efter socker. De kanske tar en springrunda eller promenad. Någon sa att hon borstade tänderna för att det kändes fel att käka godis efteråt. En tredje berättade att han la pengar som skulle gått till godis i en glasburk som han döpt till candysmasher. Till slut hade han tjänat ihop till sin första moppe!

Man kan ju också försöka reglera sitt sockerintag till bara helger eller fredagar.
Ett annat tips är att surfa runt lite på nätet efter trådar i oplika forum som handlar om "sötsug", "sockerberoende" eller liknande.

Lycka till!

/U

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar