Frågor och svar om samliv

27 Mar 2001, 00:00 107
Annat, 0 år
Question


Är det fel på mig? Jag har gjort slut med min kille för några månader sen och nu efteråt så har jag en väldigt stor sexlust. Detta gör att jag har haft ny kille varje helg efteråt och haft sex med dom. Är det en naturlig reaktion eller har jag blivit sex missbrukare eller.....?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Vad du beskriver räcker inte för att jag skulle bedöma dig vara en sexmissbrukare. Att du sedan har fått en förhöjning av din sexuella lust kan ha många olika förklaringar. Vår sexlust är allmänt sett långt ifrån konstant, dvs den kan växla många gånger under en enda dag och ser man på sexlusten i ett längre perspektiv så förändras den också med åren. Dessutom förändras vår sexualitet och med den även lusten, allteftersom vi får nya erfarenheter. Ett längre förhållande kan vara allt från enormt sexuellt utvecklande till sexuell katastrof (tråkigt, avtändande eller direkt motbjudande). Och så har du alltså hela skalan däremellan.

Att gå ur ett förhållande kan som en typ av psykologisk reaktion leda till allt från att man inte ens orkar tänka på sex, till att man får jättestor lust. Och även här har du en hel skala däremellan. Alla lägen på dessa bägge skalor ingår i vad man kan kalla naturliga reaktioner. Skulle det däremot visa sig att du fortsätter ha sex på det här sättet under en längre period i ditt liv, kan man börja fundera på om det inte är något som hakat upp sig. Om det t ex är något som gör att du inte klarar av att ha ett längre fast förhållande, fast du egentligen vill det (om det nu är skulle vara så att du vill det).

Avslutningsvis vill jag påminna dig om fördelarna med säker sex med tanke på både graviditet och olika könssjukdomar.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar