Frågor och svar om gravid

13 Jun 2001, 00:00 253
Annat, 0 år
Question


Kan man få psykiska problem efter en abort?

Svar
Bo Westholm
Psykolog

Ja, det kan man få. Men oftast är det inte bara på grund av själva aborten, utan att det finns flera andra saker i ens psyke som bidrar till att man får psykiska problem. Och det kan vara precis vad som helst, som t ex en längre tids stress, dåligt självförtroende, höga krav, inga bra och nära kompisar, trassel hemma i familjen osv. Som du ser är det ganska vanliga problem som i kombination med en abort kan ge psykiska problem. Egentligen kan man använda samma förklaring till många psykiska problem, för det handlar oftast om att vi i livet utsätts för saker som sliter på vårt psyke, typ sånt jag räknade upp, och att vi får psykiska problem när det helt enkelt blir för mycket.

Du kan se det som en summa av allt som sliter på ditt psyke, och passerar du gränsen, dvs det blir för mycket ”skit i systemet”, reagerar ditt psyke med att du får ett psykiskt problem. Egentligen precis som när du stukar eller bryter foten. Din fot har alltså blivit utsatt för något den inte stod pall för. Ibland har jag förklarat för mina patienter att terapi (samtalsbehandling) är ungefär samma sak som att vi sätter gips på psyket (precis som på en bruten fot) för att det ska få en chans att bli bra igen. Men för att återgå till din fråga så är det enligt min erfarenhet vanligt att man känner sig psykiskt sliten (ledsen, hopplös, misslyckad, ensam osv) efter en abort. Och då är inte steget så förskräckligt långt till att psyket blir överbelastat förbi den där gränsen jag nyss nämnde, och då har man fått ett psykiskt problem.

Avslutningsvis vill jag säga att de flesta psykiska problem i samband med en abort inte brukar kräva så lång behandling. Det viktigaste med den här typen av problem är att personen som gjort abort och mår dåligt, kommer i någon typ av behandling så snabbt som möjligt, t ex får en kontakt på närmaste ungdomsmottagning eller med kuratorn som oftast finns på sjukhusens gynmottagningar/kvinnokliniker.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar