Frågor och svar om träning

16 Apr 2012, 17:00 112
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag går i en sport, och ibland känner jag att jag inte orkar, rätt ofta faktigst. Och jag tycker det är kul, men det känns lixom att man jämför så mycket med varandra. Det gör att man känner sig dålig, för jag är lixom inte den bästa. Men har du något förlag på vad man kan göra? För jag vill vara i god form och fortsätta med min träning. Tack så länge!

Tjej, 13

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Härligt att du gillar att sporta! Tyvärr är det lite svårt för mig att sitta här bakom tangentbordet och ge dig supertips. Jag vet liksom väldigt lite om dig och din sport. Men att du blir trött behöver inte alls vara något konstigt. Har du nyligen börjat? Är det intensiv/jobbig träning vi talar om? I så fall är det bara att kämpa på så kommer orken gradvis att förbättras. Men om du upplever att tröttheten är obefogad kanske du bör tala med någon om det - exempelvis skolsköterskan.

Att du jämför dig med andra är helt naturligt. Det gör vi alla - fast vi inte borde. Försök att fokusera på dig själv istället, och fortsätt kämpa och ha roligt! Snart kommer också uthålligheten, och då slutar du säkert att snegla på din omgivning automatiskt. Och fungerar inte det kanske det kan vara värt att träna på egen hand ett tag? Jogga, simma, cykla eller något liknande. Kanske kan du fråga din idrottslärare om övningar etc.?

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar