Frågor och svar om lärare

18 Apr 2012, 15:00 343
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag tänkte fråga lite frågor.
Har lärare tysnadsplikt?
Vad kan hända om lärare berättar saker som dem inte får?
Om jag berättar en sak till min lärare, får min lärare berätta det för mina förädrar, även om jag inte vill det?

Tack sålänge!

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Jo, lärare har både tystnadsplikt men även anmälningsplikt. Det är lite förvirrande men det innebär att om du berättar något för din lärare så är grundreglen att hon/han inte får det berätta det du säger vidare. MEN, om det är så att hon/han tror att du kanske blir utsatt för något allvarligt, tex att du blir slagen hemma eller att det finns missbruk i hemmet, så måste läraren berätta det för elevhälsovården. Detta är för att du inte ska råka illa ut, för att skydda dig.
En bra lärare ringer dock inte hem till föräldrarna direkt utan att först prata med eleven. Jag har försökt förklara för elever att jag måste ringa men att jag vill att de berättar hemma först. Oftast brukar det bli bra.
Lycka till! Och vill du prata med andra som inte har tystnadsplikt, så finns ju detta forum :-)

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar