Frågor och svar om självkänsla

19 Apr 2012, 11:00 246
Kille, 16 år
Question


Hej! Jag har jätte dålig självkänsla. Har haft det väldigt länge. Det blev bättre ett tag jag blev ihop med min flickvän. Fast nu börjar det komma tillbaka och ibland är det jätte jobbigt(får typ panik eller tänker massa negativa tankar). Det känns som att om det fortsätter kommer jag aldrig klara att vara i ett förhållanden eftersom jag mår så dåligt och har hänt ibland jag tror att min flickvän inte gillar mig. Vad ska jag göra för att vända detta? Vill inget hellre än att kunna vara så glad och positiv som jag har varit.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Självkänsla är en färskvara, dvs vi måste under hela vårt liv jobba med att förbättra och ha en god självkänsla. Du berättar ju att den blev sämre efter ditt förhållande och så funkar det i väldigt många fall, vilket gör att vi då exakta mycket måste jobba med självkänslan. Det finns jättemånga självhjälpsböcker om ämnet av Mia Törnblom, du kan låna dom på bibblan.

Det finns även många övningar man kan göra varje dag, stå vid spegeln och titta på sig själv och se vad man får för tankar. Får man negativ tanke ska man försöka fokusera så man får bort den o hittar de fina delarna med sig som man faktiskt har. Man kan även skriva en lista med positiva o bra egenskaper som man själv har. Denna lista kan du skriva några saker varje dag på, så att listan blir längre och längre. Listan sätter du upp vid din säng, skrivbord eller annan plats som du ser varje dag, så du blir påmind.

Om du inte redan nu går i någon sport eller aktivitet som får dig att må bra, så är tipset att börja på någon aktivitet. På det sättet kan du få upp din självkänsla också, genom att känna att du är bra på en vis sak. Kanske du gillar annat än sport, tex rita/måla och då kan du bli bra/bättre på det. Kanske du är enormt omtänksam om andra och detta kan göra att du känner dig bättre. Men en bra grund är att läsa böckerna som jag berättade om! Det finns heller inget självklart svar på hur man förbättrar sin självkänsla, eftersom det är personligt. Det finns bara tips/råd och vägledning.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar