Frågor och svar om självförtroende

25 Apr 2012, 17:00 167
Annat, 0 år
Question


Hej Susanna

Nu behöver jag din hjälp kring att stärka ungdomars självkänsla.
Jag skriver en uppsats på gymnasiet om rädslor bland ungdomar och hoppas att du eller någon annan på redaktionen kan hjälpa mig eller hänvisa mig till vart jag kan få svar någonstans. Hoppas det är okej att det blev ett lång mail nu

mina frågor som jag undrar över är följande:

Varför är man mer rädd i tonåren för sticka ut? Varför har vi tron om att man måste leva efter vissa normer? Bottnar rädslan i att inte duga till och bli ensam? Är de ungdomars största fasa?

Varifrån kommer hetsen kring att ha en pojkvän eller flickvän? leder den rädslan till misstro på sig själv, har det med något med den västerländska kulturen att göra?

Varför har flera ungdomar alltid det senaste? Nya kläder, ny mobil, ny dator. Varför måste man visa upp sin ekonomiska status?

Varför har anseendet kring att röka fortfarande inte ändrats? Varför feströker ungdomar?

Varför bryter det ut en viktepidemi hos tjejer och killar i tonåren?

Hur går tjejernas sminkhets ihop med killarnas sökande efter naturlig skönhet? Stämmer detta?

Varför säger så få ungdomar nej till alkohol? Är det för att det är nytt och spännande? Är det rädslor för att inte agera vuxet? Varför skryter folk om att de har mått dåligt?

Det jag är söker efter är om allt beteende bottnar i att man är rädd för att inte bli accepterad som man är? och såklart ska jag lägga fram mina bästa argument till att fler ungdomar ska våga säga emot, stå upp för det de själva vill och veta att det är okej att inte alltid följa strömmen.

Känner en enorm tacksamhet om ni kan hjälpa mig med detta, vare sig om ni kan berätta egna erfarenheter eller ta upp frågan på er sajt, all hjälp är verkligen välkommen!

Svar

Hej!

Tack för ditt brev!

Jag skulle rekommendera att du kontaktar André Vifot Haas eller Erik Nalén på siten. Kanske kan de hjälpa dig vidare bättre än vad jag kan.

Lycka till!
//Susanna

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar