Frågor och svar om mobbning

8 May 2012, 09:00 154
Tjej, 15 år
Question


jag har ett problem! det finns 4 killar som går på min skola alla dom är 16 år .Varje gång när jag går ut på rast börjar alla 4 slå mig dem slår mig så att jag får blåmärke på armarna (de brukar slå mig bara på armarna) jag har sagt många gånger till min lärare(de slutade på ett tag men nu börjar dom igen)jag har själv sakt till dem men de bryr sig inte om vad jag tycker de tar allt på skoj. Det börjar bli jobbigt.Jag sa det också till mina föreldrar och de säger att jag ska ge tilbaka eller säga till en lärare. vad ska jag göra?

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Du har en mänsklig rättighet att känna dig trygg i skolan och skolan är skyldig att agera och få stopp på detta. Jag förstår att detta är jobbigt för dig då det faktiskt är rent brottsligt det dom gör (misshandel). Om du har en nära vän så kan du försöka umgås med den väldigt mycket, vilket gör att du kan få skydd och stöd ifrån den. Försök även vara där det finns fler lärare och vuxna. Din skola har inte agerat tillräckligt, då skolan måste se till så att de får stopp på det hela. Därför ska du självklart prata med någon lärare eller skolsköterska/skolkurator om detta problem. Dina föräldrar vet ju nu om detta, vilket gör att dom även kan trycka på skolan att skolan måste agera enligt lag. Dina föräldrar ska även kunna ge dig rätt stöd, så du känner dig mera trygg. Det är viktigt att du faktiskt pratar om detta problem inför någon, då det är rent av livsfarligt att ha alla tankar/känslor inom sig. Det är aldrig ditt fel till att de slår dig, så försök inte ge dig själv skulden.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar