Frågor och svar om bröst

30 Mar 2001, 00:00 442
Annat, 0 år
Question


Jag är snart 18 år, har mina bröst vuxit färdigt då? Man ärver väl anlag av sin mamma, men hon har typ D-kupa, och jag har bara A-kupa!

Svar

Svaret på din fråga kan variera. Det beror på när du har fått din menstruation som avgör om du har vuxit färdigt eller inte. Man ärver anlag av sina föräldrar, men det beror också på hur mycket fördelningen är av detta arv. Så om din mamma har D-kupa innebär inte det att du automatisk får en D-kupa till bröst. Det samma med pojkar o anlag efter penisstorleken.

Bröstet utgörs av bröstvävnad, fettvävnad samt bindvävnad. Sammansättningen av dessa tre avgör storleken. Om din mamma är överviktigt kan det bidra till att hennes bröststorlek är större, medans din kroppsstorlek kan vara liten och att du därmed har mindre bröst.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar