Frågor och svar om Ångest

14 May 2012, 12:00 117
Annat, 0 år
Question


Hej...
jag mår Jävligt dåligt just nu:'( Det känns
Som om mitt hjärta är krossat och
Så har
Jag funderat på att ta självmord och vilka som skulle sakna mig.
Jag har blivit jätte sur i skolan och ledsen och arg på alla. :(
Jag vet ej varför jag mår så dåligt? Jag har bara ingen livsglädje kvarD: snälla jag behöver verkligen hjälp!
Jag var på en fest här om dan och då bar det kul i början men sen så blev jag ledsen för jag fick jätte ont i mitt hjärta (det kändes som om det sprack ASSÅ krossat så känndes det) efter det så dansade jag ej på hela festen ja satt på en stol och glodde rakt fram på alla som dansade. :'( D': Jag orkar verkligen inte mer..:( HJÄLP MIG SNÄLLA.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Tonårstiden är en av de svåraste tiderna i livet, man vet inte riktigt vem man är, hur man ska bete sig, vilka gäng man ska hänga med osv. Alla utvecklas dessutom olika snabbt både mentalt och kroppsligt. Det du beskriver får mig att tro att något har hänt dig tidigare under livet som sitter kvar, men så behöver det inte alls vara. Du berättar inte hur länge detta pågått så därför är det svårt att säga så mycket. Är du orolig för skolarbete och framtiden kanske? Det är ganska vanligt i tonåren att börja fundera på vad man vill göra framöver i livet och främst valet till gymnasiet brukar var riktigt svårt. Din symtom är ju ångest och det ska man ta allvarligt på om det pågått länge.

Det finns hjälp att få bland annat hos din skolsköterska eller på ungdomsmottagningen kan dom också hjälpa dig. Du berättar att du har självmordstankar vilket gör det ännu mer allvarligt. Självmord är aldrig någon lösning på sina problem, det skapar snarare mer problem för omvärlden efteråt. Jag är nästan övertygad om att du har en familj som bryr sig, som älskar dig och vill dig all lycka i världen. Ta vara på dom du har i din närhet och få stöd/tröst ifrån dom. Det är också viktigt att göra roliga och meningsfulla saker på fritiden, vilket gör att man mår bättre. Om du inte redan nu går i någon sport eller aktivitet så försök hitta något som intresserar dig. På så sätt hittar du även fler kontakter och mår bättre.

Jag råder dig att INTE hålla denna ångest och tankar inom dig, då det bara skapar ännu mer kaos för dig. Prata med någon du känner förtroende för. Går det inte över framöver så finns det ångestdämpande medicin man kan prova.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar