Frågor och svar om depression

25 May 2012, 11:00 258
Kille, 16 år
Question


Hej. Jag har varit deprimerad i 3år nu. jag orkar verkligen inte leva mer. Jag är aldrig glad. Jag pratar med en psykolog men det blir bara sämre. Jag kommer snart ge upp om det inte blir bättre.

Svar
Björn Hultman
Antimobbningsföreläsare

Hej!

Det är svårt för mig att med så lite information skriva om hur du kan göra. Jag behöver mer bakgrund om varför du känner dig deprimerad och jag behöver även få reda på lite mer om du har vänner och kontakter som du kan umgås med och hur skolan funkar för dig.

Det första jag tänker på är att din psykolog som du just nu har kanske inte är lämplig för just dig. Psykologer jobbar på olika sätt och om det ska funka mellan er så måste du känna förtroende för psykologen och tvärtom, dessutom krävs mycket mer för att det ska funka hos en psykolog. Men att du berättar att det blir sämre när du går hos den ska det ju inte bli, så då kanske du borde titta efter en ny psykolog. Det blir mer och mer yngre psykologer nu, så möjligheten att du hittar rätt är större nu. Det kanske ibland krävs att man testar olika psykologer och kuratorer för att det ska kännas rätt för just dig. Sen ska vi alltid komma ihåg att den sista personen som märker skillnad är klienten själv, så omgivningen ser snabbare förändringen än vad man själv gör.

Att hitta någon sport, aktivitet eller klubb på fritiden utanför skolan är en bra lösning på att känna att man gör något meningsfullt. Dessutom hittar man på så sätt fler vänner och kontakter som gör att man mår bättre. Det är jätteviktigt att du berättar för dina föräldrar hur du känner dig, så att dom på rätt sätt kan stödja och hjälpa dig när det känns som mörkast. Vågar du inte prata öga mot öga med dom, så skriv ett brev om dina tankar till dom så har dom mer förståelse för varför du är och agerar som du gör.

Har din psykolog pratat något om att det finns medicin som man kan testa för att komma upp på en "normal" och stabilare nivå med humöret? Denna medicin kan lindra ångest och man får inte dom där värsta svackorna, men det krävs att man hittar rätt medicin för just dig.

För att lättare se att man gör faktiskt en del bra saker i livet, kan man skriva upp allt vad man gjorde. Kanske du såg en bra film och kände dig lite bättre för stunden. Skriv ner alla sådana saker som kan vara små saker men som i helheten blir viktiga.

Att ha vänner är viktigt också såklart. Men det framgår inte hur du har det med vänner, så det är svårt att skriva något om detta. Vänner kan få en att må bättre för stunden och även på längre sikt. De kan stödja, hjälpa och lyssna som man behöver när man är nere i mörkret. Man kan hitta nya vänner på internet. Det viktigaste du ska tänka på med allt är att aldrig ha för mycket tankar och känslor inom dig. Det skapar bara mer och mer kaos inombords för dig, så försök hitta någon i din närhet som du kan prata med.

Det lönar sig alltid att kämpa vidare! Jag är övertygad om att din tid kommer, då det kommer gå uppåt och bättre för dig. Jag förstår din frustration när du haft detta problem i 3 år, för mig tog det ungefär den tiden för mig att det skulle börja gå bättre för mig. Självmord är ALDRIG någon lösning på problemen.

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar