Frågor och svar om lärare

11 Jun 2012, 10:00 208
Annat, 0 år
Question


Hej!
Egentligen skulle jag gå i 1an nu men jag är i serige bara 2 år så jag hann inte riktigt med alla betyg så kunde inte börja gymnasiet.
Nu har jag pluggat och har nästan alla betyg. Jag saknar historia och hinner inte få betyg i engelska heller. (Skolan jag går i är det sämsta jag vet, lärare bryr sig inte, jag har 2 timmar lektion i veckan nu eftersom jag pluggar bara 2 ämne ;/ Och man gör det man gör själv å eventuelt frågar lärare om hjälp men de brukar inte ha tid å lust att förklara saker) Jag undrar om det finns nån linje jag skulle kuna börja efter sommaren.
Min dröm är beetendevetenskap. men jag kommer nog inte in på samhäll.. Jag vill plugga mkt å lära mig nya saker men jag har inte möjligheter i den skolan. De säger att man kan inte byta skola heller... Finns det ngt jag kan göra? Vill inte förlora ett år i mitt liv på att gå i skolan 2 gånger i veckan nästa år heller...

Svar
Jenny Elserth
Nätvandrare, Fryshuset

Hej!
Först av allt vill jag säga att jag är väldigt imponerad över hur snabbt du har lärt dig svenska på väldigt kort tid, och även över din starka vilja att komma vidare. Allt detta gör att jag inte tvivlar det minsta på att du kommer att klara framtiden jättebra, du har det som krävs . Med din motivation kommer du att klara gymnasiet och därefter kan du studera vidare på högskolan eller jobba, vad du vill.

Nu är frågan hur du ska stå ut med det som är nu. På varje skola ska det finnas en studievägledare. Jag tycker att du ska boka en tid och prata med henne/honom om hur du upplever skolan nu och hur du tänker inför nästa år. Har du möjlighet att byta till en annan grundskola till nästa år? Kan man läsa fler ämnen än de 2, så att du får mer att göra? Finns det verkligen ingen möjlighet att börja gymnasiet till hösten? Om du inte kan byta grundskola blir mitt råd att bita ihop, försök strunta i de dåliga lärarna och tänk att det är bara ett år till, sen kan du äntligen börja gymnasiet.

Sen tänker jag att du kanske skulle vilja ha en coach/mentor/storasyster (man pratar på nätet eller i verkligheten) som är någon som du kan prata med och som kan lyssna, uppmuntra och ibland ge ett råd. De finns tex på http://www.tjejzonen.se eller på http://www.unitedsisters.se
Lycka till!

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar