Frågor och svar om alkohol

12 Jun 2012, 14:00 163
Annat, 0 år
Question


Hej! Jag har problem med relationen till min mor. Det är som såhär att när jag växte upp så hade min morsa problem med alkoholen och detta har tagit ganska hårt på mig. Nu är min morsa nykter och dricker inte längre alkohol, det är jag väldigt glad över.

Jag har alltid sett min morsa som en kärleksfull och fin mor, men som blev otrevlig då hon drack. Då hon drack blev hon spydig, kunde ta på mig på ett sätt som jag inte gillade och sa mindre trevliga saker. Jag förstod inte vad det var som hände i början, jag förstod inte att hon var full.

Nu, när min morsa har varit nykter i runt ett år så finns det fortfarande problem, ibland så kan jag inte umgås med henne utan att känna mig arg eller få ångest, jag irriterar mig på olika saker. Jag kan irritera mig på sättet hon ser ut, hur hon pratar och att hon harklar mycket (jag visste att om hon harklade mer än vanligt så hade hon druckit, ett av mina känselspröt).

Jag mår dåligt, det känns inte som att jag någonsin kommer få en bra relation till min morsa, och det gör mig ledsen. Är detta något som kommer att bli bättre? Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, men jag försöker att umgås med henne så mycket som möjligt, men ibland kokar det bara inom mig.

Svar
Ersta Uffe
Sociolog och Psykoterapeut

Hej!

Det är mycket som händer som man inte förstår om man växt upp som du. Ett bra sätt är att försöka hitta en samtalsgrupp som finns i de flesta stora städer. På dessa får man lära sig om missbrukets olika konsekvenser och hur det kan blir för deras barn.

Dessutom får man träffa andra i samma ålder som har varit med om liknande grejer. Detta är läkande och ökar förståelsen för hur man känner.

I ditt fall låter det som om du inte riktigt fått bearbeta de år som varit. Jag rekommenderar att du försöker hitta någon att prata om detta med. Gärna en som begriper sig på beroende tillstånd.

Bor du i Stockholm får du gärna komma hiot till Vändpunkten och prata med någon av oss eller ringa. Adresser och tfn finns på nätet.

Med mig kan du dessutom chata på msn varannan onsdag om du vill. Adda bara [email protected] på windows live eller msn.

Mvh

Ersta Uffe

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar