Frågor och svar om missnöje med kroppen

18 Jun 2012, 18:00 313
Kille, 13 år
Question


Hej, jag undrar en sak. är jag i puberteten? jag får utlösning när jag onanerar och har hår i underlivet. Läste även på umo.se att man får mer fettigt hår i puberteten. Det har jag också fått. Men det stod även att när man först kommer in i puberteten så växer händer och fötter. och sedan så kommer man i målbrottet. det har jag inte märkt nånting av alls. är bara 1,55 lång. och har inte särskilt korta föräldrar. jag växer sakta. i Januari 2012 så var jag 1,53 och nu för en vecka sedan så var jag 1,55. så jag växer inte så fort. hon säger att min pubertet inte kommit igång än. men på umo står det att utlösning, hår i underlivet och mer fettigt hår är pubertetstecken. Är jag onormal på något vis, eller har nån av dom fel. Jag vill vara i puberteten och bli längre, få bredare kroppsbyggnad och mörk röst osv. Om jag är i puberteten så undrar jag när ska mina händer och fötter börja växa? Min utlösning kom före allt annat. är det onormalt?

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Det är såklart svårt för mig att avgöra om du är i puberteten eller inte, men det är möjligt med tanke på din ålder. Det är också fullt möjligt, och troligt, att den inte har kommit igång helt och hållet ännu. Du är trots allt bara 13 år. Vi är alla olika, och det finns bara generella riktmärken att följa när det gäller den här sortens frågor. Vissa är tidiga, vissa är mittemellan, vissa är sena. Och det här är inget som vi själva kan påverka. Men med tanke på det du nämner så låter det ändå som att puberteten är på gång tycker jag. Sedan händer ju inte allting över en natt, och inte heller kommer allt på en och samma gång. Det tar tid, men blir mer och mer tydligt allteftersom. Jag tyvärr inte ge dig ett svar på när du kommer i målbrottet, eller när din kroppsbyggnad kommer att förändras. Detta är som sagt väldigt individuellt. Men jag ser ingen anledning till oro. Av det du berättar så tycker jag att allt verkar normalt. Stressa inte för mycket över det här. Allt har sin tid. När kroppen är redo kommer den att genomgå alla dessa förändringar.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar