Frågor och svar om Ätstörningar

21 Jun 2012, 17:00 120
Tjej, 13 år
Question


Jo i skolan så äter jag(om jag får bestämma) aa nästan ingenting och ibland så är jag jätte hungrig och det kanske är korv och mos och jag gillar det men jag äter bara en viss sorts korv eller nu vad det kan vara.Allså jag själv tycker det är dålig matkvallite men alla andra äter ju, så jag är välldigt kännslig ang matsorter. och jag dricker inte något i skolan, inte ens ett glas vatten. Hemma är det så att jag äter det jag tycker är gott(i matväg) och det är inte Pågens tex men problemet är att det är ju bara jag som INTE äter det i familjen så det blir ju så att ibland köper mamma hem annan macksort men det äter ju min bror också upp.så det varar inte länge.Och jag äter inte flingor med mjölk för är så kännslig i halsen, känns obehagligt att äta det.Men det jag gillar det är mellanmjölk och där är det bara 1 sort jag verkligen gillar och det ät Klövermjölk, alla säger att det är en fix ide det där med att den smakar mer än dem andra mellanmjölken men det är ju vad jag känner i min mun.Det är just det att jag känner olika smaker på olika sorter på maten.Och jag äter nu mindre och mindre sallad......jag brukar stå kl 22 och fixa kvällsmål eller nattamat" och göra det avancerat.....min dröm är att bli kock så jag typ aa gör riktigt avancerade saker då och då är det vissa saker som jag tycker är gott pga vilken sort det är. Så frågan är: Hur gör jag med maten speciellt i skolan?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina du!

Jag blir lite orolig för dig. Du nämner ingenting om att du äter och dricker på det här sättet för att kontrollera vikten så jag utgår ifrån att så inte är fallet? Om så är fallet så ska du söka hjälp, läs mer på http://www.abkontakt.se

Jag har full förståelse för att man inte tycker om all mat men det oroar mig när du beskriver att du inte ens dricker något på luncherna och att du får en obehaglig känsla när du äter vissa saker. Jag tycker att det låter som att det här har gått lite väl långt och som att du inte riktigt kan slappna av och må bra som det är nu. Det påminner lite om att ha ett fobisk beteende att du tycker att det är så obehagligt. Jag tycker att du ska försöka få kontroll över det här så att du får i dig mat och dryck även i skolan. Givetvis ska du äta saker du tycker om men du behöver få i dig mat och dryck och kunna slappna av med att äta tex korv. Inte känna att den är så obehaglig så att du avstår. Jag tycker att du ska reda ut det här tillsammans med en terapeut. Tex skolkurator, Bup eller UMO. De kan också hjälpa dig att få träffa en dietist, det tror inte jag är fel. En väldigt bra bok är Mattillåtet av Gisela van der stern. Den brukar finnas på bibblan och beskriver vad vår kropp behöver för att må bra.

Du är värd att få må bra, kom ihåg det!

Stor kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar