Frågor och svar om bröst

26 Jun 2012, 16:00 585
Annat, 0 år
Question


Hejsan.
Jag är 15 år, 172 cm lång och väger ca 65 kg. Jag är inte tjock, utan har mest mycket muskler eftersom jag tränar. Träningen är anledningen till att jag har platt mage osv. Men däremot så har jag väldigt liten byst.. Det är jätte hemskt. Jag mår verkligen dåligt av det. Alla mina vänner har börjat få bröst och säger att de går upp i bh-storlek och sådant.. men jag gör inte det. Dessutom har jag pojkvän, och jag tycker jätte "synd" om honom eftersom det inte finns nåt att ta i, liksom.. Så jag håller alltid för brösten när vi ska sova och i duschen.. och tar definitivt inte av bh:n så att andra ser.
Det är verkligen platt. Alltså verkligen. Men resten av kroppen är väl utvecklad, jag har fått breda höfter osv.. Varför växer inte brösten?

Måste säga att jag bara vill ha bröst för MIN EGEN SKULL, så att mitt självförtroende kunde stärkas. Så det är INTE för någon annans skull som jag vill ha större bröst.

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jättebra att du tränar och tar hand om din kropp! När det gäller tjejers bröst så ser de väldigt olika ut, både vad gäller form och storlek. Du säger att din kropp är välutvecklad, men faktum är att brösten kan fortsätta att utvecklas tills man är i 20-årsåldern. Sedan är det så att brösten, såklart, står i proportion till övriga kroppen. Det vill säga, är du smal och tränar mycket är det vanligt att ha mindre bröst då brösten till största delen består av fett.

Jag förstår att du lider av det här. Och du långt ifrån ensam om att göra det. Däremot tycker jag inte att du behöver tycka synd om din pojkvän ... han gillar ju bevisligen dig, precis som du är! Eller hur?

Jag vet inte om jag kan ge dig ett så mycket bättre svar. Har du fler frågor kan du förslagsvis prata med skolsköterskan eller ungdomsmottagningen. Du kan också läsa mer här: http://www.umo.se/Kroppen/Tjejers-brost/

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar