Frågor och svar om stress

27 Jun 2012, 15:00 622
Kille, 21 år
Question


hallå äre 21år har adhd går oftast och känner mig överstressad fast pulsen kanske inte alls är så hög fast jag ibland kan känna att den är hög sen när jag tar pulsen så äre den ganska bra får concerta men de hjälper typ inte har tagit droger förr självmedicinering minska stress så dom är ganska försiktiga nu. det känns oftast som att kan springa 100000mil har tagit upp de här för sjuksöterskan här på boendet ingenting har hänt. egentligen sskulle jag gjärna vilja börja om med droger för har svört att så stilla prata med andra när jag är ute och så har dålig sjölvkännsla våger typ inte säga nåt har inte direkt några kompisar alls skakar nästan alltid folk har frågat mig varför jag skakar och så har bara svårt att va stilla, men droger de fuckar barra upp livet om blir bara skit av de så kan inte vad ska jag göraa har bet om kbt här där jag bor eller psykolog men inget händer

Svar
Louise Larsson
Hälsopedagog

Hej!

Jag ska villigt erkänna att jag inte är särskilt insatt i ADHD-frågor. Det är verkligen inget område jag känner mig särskilt hemma på. Just därför har mitt svar dröjt. Jag tog mig nämligen friheten att "forska" lite kring ADHD, för att bättre kunna besvara dina funderingar.

Utifrån det jag läst/fått berättat för mig så tycker jag absolut att du ska driva på för att få psykologhjälp/KBT-behandling. Det kan absolut hjälpa dig att må bättre. Så ge inte upp, utan fortsätt att tjata så du får den hjälp du behöver. Vad jag förstår fungerar inte heller Concerta alltid särskilt bra, vilket du också vittnar om. Det kan bero på olika saker såsom feldosering etc., men det ska tydligen finnas alternativa mediciner - exempelvis Ritalin. Om det är en medicin för dig har jag ingen aning om, men du kan ju rådfråga ansvarig sjuksköterska/läkare/psykolog i alla fall. Du kan också läsa mer om mediciner här: http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/ (ganska långt ner på sidan)

Följande länkar kan också vara av nytta. Här kan du läsa om olika behandlingar (behandling och självjälp, andras erfarenheter, kolla i forum etc.)

http://www.netdoktor.se/adhd/
http://www.jagharadhd.se/
http://www.sjalvhjalppavagen.se/ (många intressanta tips)

Ett annat tips kan vara att söka på "adhd" här på Ungdomar.se. Jag var inne och kollade lite snabbt, och det finns såväl inlägg i formumet som i Frågor och svar. Hoppas att jag har hjälpt dig lite i alla fall. Men som sagt, stå på dig! Alla har rätt att må bra.

Kram, Louise

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar