Frågor och svar om Ätstörningar

5 Jul 2012, 21:00 133
Tjej, 20 år
Question


Jag fastnar i ätstörningens klor gång på gång. Periodvis är jag frisk och äter normalt, periodvis svälter jag mig själv, periodvis tröst-/hetsäter jag. Min fråga till dig är; hur kommer man tillslut ur ätstörningen? Hur lång tid brukar det ta i genomsnitt, och hur många gånger får man återfall i genomsnitt?

Svar
Catherine Koff
Anorexi/Bulimi-kontakt

Hej fina!

Det är olika för alla men de flesta jag pratar med inklusive mig själv kom ur ätstörningen genom att gång på gång gå på det igen samt att ta vård. Jag kan bara utgå från mig själv men terapin för mig var det som till slut gjorde mig frisk. Genom att bearbeta allt det som gjorde ont där inuti så kunde jag till slut släppa kontrollen över maten och kroppen och bli frisk.
Det är väldigt olika hur lång tid det tar att ta sig ur. Det tog kortare tid för mig att bli frisk i kroppen än i psyket men samtidigt så gick det ju framåt även om jag givetvis fick bakslag.
Det är individuellt hur många. För mig var det en del men det handlar om hur man ser på det. Jag valde att gå vidare när det hände, att inte bara "jaha nu var det kört. Då ger jag upp" utan pratade med omgivningen om det, med familj, terapeut och sen fortsatte jag att kämpa på med maten och mig själv.
Jag tror att det är viktigt att gå i terapi och det under en längre tid. Jag tror också att det är viktigt att så fort man får ett bakslag så ringer man till denna och tar stöd och hjälp.

Du är värd att få slippa ha det så här! Det går, jag lovar!

Stor varm kram, Catherine

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Visa mina övriga svar